Φτώχεια και κλιματική αλλαγή οι μεγαλύτεροι φόβοι των Ευρωπαίων

Η κρίση φοβίζει περισσότερο τους Έλληνες.

Η φτώχεια, η πείνα και η έλλειψη πόσιμου νερού είναι για τους Ευρωπαίους τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα. Ακολουθεί η κλιματική αλλαγή, ενώ τρίτος μεγαλύτερος φόβος για τους πολίτες της Ευρώπης των «27» είναι η κατάσταση της οικονομίας, όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα του Ειδικού Ευρωβαρόμετρου για την κλιματική αλλαγή.

Για πρώτη φορά, στη λίστα των ζητημάτων, πάνω στα οποία κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι ερωτηθέντες, προστέθηκε η διαθεσιμότητα ενέργειας. Σχεδόν 3 στους 10 χαρακτήρισαν σοβαρό το

θέμα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2011 και, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα, οι Ευρωπαίοι συνολικά ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή απ’ ό,τι για την οικονομία, παρά τη δυσμενή συγκυρία. Επιπλέον, με βάση τις απαντήσεις, φαίνεται πως στην πλειονότητά τους, οι κάτοικοι των 27 κρατών – μελών επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει γίνει πιο «πράσινη» έως τα μέσα του αιώνα, περιορίζοντας την παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 8 στους 10 αναγνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα έδινε ώθηση στην οικονομία και θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Η κοινοτική επίτροπος αρμόδια για θέματα Κλιματικής Δράσης χαιρέτισε τα αποτελέσματα του Ειδικού Ευρωβαρόμετρου ως «ενθαρρυντικά νέα», καθώς δείχνουν ότι «οι πολίτες της Ευρώπης μπορούν να δουν πως οι οικονομικές προκλήσεις δεν είναι οι μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε». Κατά την Κόνι Χέντεγκαρντ, είναι ξεκάθαρο ότι «η πλειοψηφία των Ευρωπαίων περιμένουν από τους πολιτικούς τους και τους επιχειρηματίες να αναλάβουν τώρα δράση για την αντιμετώπιση της σοβαρής κλιματικής αλλαγής».

Σχεδόν επτά στους 10 Ευρωπαίους απάντησαν ότι θεωρούν την κλιματική αλλαγή σοβαρό πρόβλημα. Στην Ελλάδα μάλιστα, η σοβαρότητα του ζητήματος βαθμολογείται με 8,6 στα 10, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 7,4 στα 10, αν και μόλις το 14% των Ελλήνων ερωτηθέντων πιστεύουν πως η ανάληψη δράσης εναντίον της κλιματικής αλλαγής εναπόκειται και στους ίδιους, σε προσωπικό επίπεδο.

Ωστόσο στη χώρα μας -και όχι μόνο- η ανησυχία για την οικονομία δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει και τις απαντήσεις των ερωτηθέντων: σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία, Ιταλία, Τσεχία και Λιθουανία, η κατάσταση της οικονομίας αξιολογείται ως το σοβαρότερο ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα