Γ. Στουρνάρας: Σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις και άνοιγμα της οικονομίας

Σε τέσσερις άξονες οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής πρέπει να κινηθεί η χώρα προκειμένου να στηρίξει ένα νέο βιώσιμο, αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του στη Βουλή το βράδυ του Σαββάτου.

O κ.Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν

πρόσθετα μέτρα πέραν των δρομολογημένων που έχουν ήδη ψηφιστεί, για να μην βαθύνει άλλο η ύφεση, βάζοντας όμως παράλληλα στο στόχαστρο τα προνόμια των ΔΕΚΟ και τις υψηλές συντάξεις.

Αφού περιέγραψε συνοπτικά τα αίτια για τα οποία η ελληνική οικονομία έφτασε στο σημερινό σημείο ο κ.Στουρνάρας παρουσιάσε τα 4 μέτωπα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, στα οποία η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο.

1ον : μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, να εφαρμοστούν δηλαδή τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για το 2012, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η επόμενη δόση το δανείου. Στη συνέχεια θα μπορεί να διαπραγματευτεί μία χρονική επέκταση της αρχικής συμφωνίας και «ρήτρα ύφεσης», ώστε η χώρα να μειώσει τα ελλείμματα και να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα με βιώσιμο τρόπο.

2ον:  ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Πρώτα από όλα η κυβέρνηση θα καταργήσει τα νομοθετικά εμπόδια για τις χρήσεις γης και τις περιβαλλοντικές άδειες και θα συνεχίσει με σαρωτική κατάργηση για όλα τα περιοριστικά καθεστώτα που παραμένουν στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών  ή στην επενδυτική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

3ον:   Νέες αποκρατικοποιήσεις, που έχουν στόχο κυρίως στην ανάπτυξη της γης και σε υποδομές. Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης,  τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας του ΤΑΙΠΕΔ να δέχεται και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις!

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε τις 28 επιχειρήσεις που παίρνουν σειρά για να αποκρατικοποιηθούν,  μεταξύ των οποίων και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ είπε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει τον πλέον πρόσφορο για το δημόσιο συμφέρον τρόπο και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σε συνάρτηση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις κοινοτικές οδηγίες.

4ον: Ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας μέσω επενδύσεων και εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο κ.Στουρνάρας τόνισε λοτι το μνημόνιο δεν ευθύνεται για την οικονομική κρίση, αλλά είναι αποτέλεσμα αυτής, διευκρινίζοντας ότι «για τα επόμενα τέσσερα έτη και όχι δυο που προβλέπεται στη συμφωνία, πρέπει η χώρα να σχεδιάσει περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 12 δισ. ευρώ περίπου».

Ο υπουργός τόνισε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι μακρά και επίπονη.

Όπως επισήμανε, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι επίπονη αλλά αναγκαία για την ευημερία σε μόνιμη βάση και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Σημείωσε, επίσης, ότι η χρονική επιμήκυνση είναι αναγκαία λόγω της μεγάλης ύφεσης.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα του Μαρτίου προκειμένου να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επόμ

Keywords
Τυχαία Θέματα