Η Δύση επιχαίρει και η Λιβύη γυρίζει σελίδα μετά το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι

Σε νέα φάση εισέρχεται η «αραβική άνοιξη» και ειδικότερα η κοινωνική εξέγερση στη Λιβύη με το τέλος του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή, ταυτόχρονα με την πτώση της γενέτειράς του, της Σύρτης. Η διεθνής κοινότητα ζήτησε από τους Λίβυους να επιδείξουν πνεύμα συμφιλίωσης και να φροντίσουν για την ειρηνική μετάβαση στο επόμενο καθεστώς. Αργά το βράδυ σε διάγγελμά του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έθεσε σε νέες

βάσεις τη συνεργασία της Δύσης με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

«Είναι σαφές ότι αυτή η ημέρα είναι μία ιστορική ημέρα μετάβασης για τη Λιβύη», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν και κάλεσε τους μαχητές όλων των πλευρών να καταθέσουν τα όπλα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκ μέρους της ΕΕ, κάλεσαν τη μεταβατική ηγεσία της χώρας να προχωρήσει σε κινήσεις ευρείας συμφιλίωσης. Στην «οικοδόμηση μιας δυνατής, δημοκρατικής Λιβύης» αναφέρθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

«Ο Καντάφι σκοτώθηκε στα χέρια της επανάστασης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου και έτσι γράφτηκε το τέλος εποχής στη Λιβύη, αλλά και ο επίλογος στη φημολογία που ήθελε τον Λίβυο πρώην δικτάτορα αρχικά τραυματισμένο και συλληφθέντα. Στη συνέχεια δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τον Μουαμάρ Καντάφι νεκρό. Μαζί τους και η φωτογραφία του 20χρονου Μοχάμεντ αλ-Μπίμπι, ο οποίος δήλωσε σε ανταποκριτή του BBC ότι ήταν αυτός που βρήκε τον Καντάφι σε λαγούμι, στο κέντρο της Σύρτης.

Στις μάχες που σημειώθηκαν με τις δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου φέρεται να έπεσε νεκρός και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Καντάφι, Αμπού Μπακρ Γιουνούς Τζαμπρ. Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι νεκρός βρέθηκε και ο γιος του Καντάφι, Μοτασίμ, ενώ ζωντανός συνελήφθη ο πρώην εκπρόσωπος του κανταφικού καθεστώτος, Ιμπραΐμ Μούσα. Μέχρι χθες φερόταν ότι διέφευγε της σύλληψης ο Σαΐφ αλ Ισλάμ. Αξιωματούχοι της νέας ηγεσίας δήλωναν ότι η σορός του Καντάφι μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία για λόγους ασφαλείας. Το Al Arabiya μετέδωσε ότι η σορός του Καντάφι έχει μεταφερθεί στη Μιζουράτα.

Το «κουβάρι» σχετικά με την τύχη του Καντάφι άρχισε να ξετυλίγεται το μεσημέρι της Πέμπτης, με τον στρατιωτικό διοικητή του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Αμπντέλ Μαζίντ, να δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ότι ο Καντάφι συνελήφθη και τραυματίστηκε κοντά στη Σύρτη.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Μουαμάρ Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μετά τις πρώτες πληροφορίες περί σύλληψης του Καντάφι, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αποφασίσει την τύχη του Καντάφι.

Keywords
Τυχαία Θέματα