Η κρίση χρέους και το μπαζούκα που έγινε… νεροπίστολο

Η Γερμανία και ο ρόλος της στην ενίσχυση του «τείχους προστασίας» στα 700 δισ. – Στο στόχαστρο των κερδοσκόπων η Ισπανία, στα πρόθυρα δημοσιονομικού εκτροχιασμού η Ολλανδία

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ιδιαίτερα η Άγκελα Μέρκελ, καθώς τίποτα δεν φαίνεται να είναι ικανό να γλιτώσει την πολύπαθη περιοχή από την κρίση χρέους, μετά την λανθασμένη πολιτική λιτότητας που «στραγγάλισε» τις οικονομίες της περιοχής.

Η επικείμενη ενίσχυση του περιβόητου «τείχους προστασίας» θα αποδειχθεί μάλλον…

νεροπίστολο παρά μπαζούκα, την ώρα που η Ισπανία μπαίνει στο στόχαστρο των κερδοσκόπων και η Ολλανδία είναι στα πρόθυρα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, με την Citigroup να εκτιμά σε ανάλυσή της ότι η πάλαι ποτέ κραταιή οικονομία, δεν ανήκει πλέον στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.

Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση του Wolfgang Münchau στους Financial Times, ο οποίος μας… καλωσορίζει πίσω στην κρίση, ενώ μας προετοιμάζει ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα,  από τη στιγμή που οι αγορές θα ανακαλύψουν ότι η ευρωζώνη παίζει με την αύξηση της ομπρέλας του ταμείου διασώσεων.

Το λάθος των Ευρωπαίων είναι πως ισχυρίζονται ότι η ευρωζώνη δεν έχει ανάγκη μια μεγαλύτερη ομπρέλα, καθώς οι πιέσεις των αγορών έχουν υποχωρήσει. Ωστόσο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι πιέσεις των αγορών τελευταία έχουν ενταθεί, ενώ διάχυτος είναι ο φόβος των επενδυτών για την τύχη της Ισπανίας. Την ίδια ώρα η Καγκελάριος Μέρκελ ετοιμάζεται για ακόμα μία στροφή 180 μοιρών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να δεχτεί αύξηση στον μηχανισμό διάσωσης.

Από τη μια πλευρά οι ΗΠΑ και τα μέλη του  G20, επιθυμούν να διπλασιαστεί η συμβολή της ευρωζώνης  στη συνολική ομπρέλα, από τα 500 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, στο 1 τρισ. ευρώ.  Αν ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα, το ΔΝΤ θα βάλει επιπλέον 500 δισ. δολ.

Ωστόσο ο δρόμος για να φτάσει  εκεί η ευρωζώνη είναι μακρύς: Θα  πρέπει καταρχήν η ευρωζώνη να συγχωνεύσει τα 440 δισ. ευρώ της προσωρινής ομπρέλας,  του EFSF, με τα κεφάλαια του μόνιμου διαδόχου ESM. Στη συνέχεια,  θα πρέπει να καταστήσει μόνιμο το μερίδιο του EFSF, καθώς ο μηχανισμός θα λήξει το 2013. Βήματα απαραίτητα ώστε να φτάσει το 1 τρις. Ωστόσο η Μέρκελ δεν είναι διατεθειμένη να προσφέρει αυτά τα χρήματα.

Η γερμανική πρόταση

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, σύμφωνα με τους FT, είναι έτοιμη να προσφέρει μόνο μερική συγχώνευση των δύο μηχανισμών για περιορισμένο διάστημα. Οι Γερμανοί προτείνουν την ένωση των υπαρχουσών  δεσμεύσεων του EFSF -, δηλαδή τα προγράμματα που αφορούν την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία- με τον ESM.

Με αυτό τον τρόπο θα φτάσουν τα  700 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και δεν λύνονται με μια απλή πρόσθεση.

Όταν τα παλαιά προγράμματα θα λήξουν, απλώς θα σταματήσουν. Τα όποια πρόσθετα κεφάλαια θα πρέπει να έρθουν από το ESM. Με τον καιρό, η οροφή θα πέσει πάλι στα 500 δισ. ευρώ. Αυτή η συμφωνία θα δώσει το πολύ μια μικρή, πρόσκαιρη αύξηση στην οροφή, μια μικ

Keywords
Τυχαία Θέματα