«Η Λαγκάρντ βοηθά την ελληνική Αριστερά»!

Γερμανικές εφημερίδες «εξηγούν» πώς οι παρεμβάσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ ευνοούν, ουσιαστικά, τον Αλέξη Τσίπρα…

Έντονες επικρίσεις κατά της Κριστίν Λαγκάρντ για τις απαξιωτικές της δηλώσεις για την Ελλάδα και τους Έλληνες διατυπώνονται σε σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung. Στην ίδια εφημερίδα, όπως και στην επίσης γερμανική Frankfurter Allgemeine

Zeitung, η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα χρεώνεται στην οικονομική ελίτ.

Από την πλευρά της, η αυστριακή εφημερίδα Der Standard κάνει λόγο για μπλόφα των πιστωτών, στο πλαίσιο μιας «απεγνωσμένης προσπάθειας να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα».

«Η Λαγκάρντ βοηθά την ελληνική Αριστερά» είναι ο τίτλος σχολίου στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Όταν μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης ρωτήθηκε τι θα ευχόταν, απάντησε: «Να κρατήσουν τώρα για ένα μήνα Μέρκελ και Βεστερβέλε το στόμα τους κλειστό»» γράφει η εφημερίδα σε σχόλιό της.

Αφού επισημαίνει πως ο Μάρκαρης είναι υπέρ της λιτότητας και της κοινής λογικής, προσθέτει πως ο συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά ότι, όταν οι Ευρωπαίοι έρχονται με το ραβδί στους Έλληνες, τότε αυτοί κάνουν το αντίθετο: «Ας σιωπούσε λοιπόν απλά η Κριστίν Λαγκάρντ. Μπορεί κανείς να καταλάβει την αγανάκτησή της. Την αγανάκτηση για τις παλιές ελληνικές αδυναμίες, την αποφυγή ανάληψης ευθυνών, την άρνηση της πραγματικότητας, τη διαρκή προβολή απαιτήσεων, που συμβάλλουν τώρα στην άνοδο του νεαρού πολιτικού αστέρα Αλέξη Τσίπρα. Παρόλα αυτά, ήταν διπλό λάθος εκ μέρους της να πει ότι δε νιώθει καμία συμπόνια για τους Έλληνες και να τους προσάψει ελλιπή φορολογική εντιμότητα».

»Και αυτό γιατί ακριβώς εκείνοι που υποφέρουν, οι εργάτες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, είναι οι μοναδικοί που πληρώνουν φόρους, ενώ οι πραγματικοί υπεύθυνοι της φοροδιαφυγής, τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι σήμερα σύμμαχοι του ΔΝΤ και της ΕΕ. Πάνω απ’ όλα όμως η επίθεση της Λαγκάρντ ήταν λάθος τακτικής. Έρχεται λίγο πριν τις νέες εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ηγείται των διαμαρτυριών κατά των πακέτων λιτότητας –ενάντια στην πραγματικότητα, δίνει μάχη στήθος με στήθος με τη ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να χάρηκε πολύ με την εξαιρετική βοήθεια που του παρείχε η Λαγκάρντ. Εάν η λογική έχει ακόμη μια ευκαιρία, παράκληση προς το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, την Ουάσινγκτον: βουλώστε το!».

Ανάλογο είναι εν μέρει το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία καθιστά υπεύθυνη την ελληνική οικονομική ελίτ για τη φοροδιαφυγή: «Εάν οι Έλληνες αντιμετώπιζαν τους υπεύθυνους της κρίσης με την ίδια οργή που αντέδρασε η πολιτική ελίτ της χώρας στα σαφή λόγια της Λαγκάρντ, τότε θα έβαζαν τέλος στο κακό παιχνίδι της συλλογικής φοροδιαφυγής εκ μέρους της ελληνικής οικονομικής ελίτ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόλμησε να ξεστομίσει αυτό που γνωρίζουν όλοι στην Αθήνα, αλλά και κάθε μεσίτης σε Ζυρίχη και Λονδίνο. Σαν να είναι αυτονόητο και σε ασυγχώρητο βαθμό, η οικονομική ελίτ της Ελλάδας δεν πληρώνει φόρους και διαφεύγει με δισ. στο εξωτερικό –, χωρίς να τους εμ

Keywords
Τυχαία Θέματα