Η ώρα των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή.

Με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, οι οποίες αναμένονται με ενδιαφέρον, μετά τη χθεσινή συνάντηση στις Κάννες και το τελεσίγραφο ΜέρκελΣαρκοζί προς τη χώρα μας, συνεχίζεται την Πέμπτη στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

στην κυβέρνησης.

Η διαδικασία ξεκίνησε χθες με την ομιλία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, και ακολούθησαν τοποθετήσεις βουλευτών.

Ο κ. Ρέππας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της υλοποίησης των αποφάσεων της πρόσφατης συνόδου κορυφής.

Χαρακτήρισε ακόμη την απόφαση της συνόδου κορυφής της 27ης Οκτωβρίου, δικαίωση «για την προσπάθεια και το μόχθο του πρωθυπουργού και της διαπραγματευτικής ομάδας», τονίζοντας πως «δεν πρέπει να χαθεί η νέα δυνατότητα που προσφέρεται στη χώρα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, επιβεβαίωσε τη διαφωνία του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Η ΕΕ είναι κύρια στρατηγική επιλογή μας. Εκεί μπήκαμε και εκεί πρέπει να συνεχίσουμε. Αυτές τις θέσεις υποστηρίζω στα δυο χρόνια αυτά της κρίσης. Αυτή τη θέση υποστήριξα και χθες (Τρίτη) το βράδυ στο υπουργικό. Και αυτή θα υποστηρίζω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε πάντως και εκείνος ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Ζητάμε την εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας και τη ζητάμε με επίγνωση ότι το έχουμε παλέψει» ανέφερε.

«Οι εκλογές είναι η μόνη δημοκρατική λύση για τη χώρα» υποστήριξε εκ νέου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει την αποτυχημένη πολιτική της.

«Ωμό εκβιασμό» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας πως θα υπάρξει «ιδεολογική τρομοκρατία» και «θα επιστρατευτούν όλοι οι μηχανισμοί για να αποσπαστεί το ναι».

Το αίτημά του για εκλογές επανέλαβε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κάνοντας λόγο για ανίκανη και παράλυτη κυβέρνηση, που δεν μπορεί να προσφέρει στις ανάγκες που με δική της ευθύνη έχει δημιουργήσει στη χώρα.

Την καταψήφιση της κυβέρνησης και ένα «μαζικό, λαϊκό μαχητικό όχι» στο δημοψήφισμα, εφόσον διενεργηθεί, πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα