Η τελευταία στροφή της Ευρώπης πριν την ελληνική έξοδο

Ενόψει των κρίσιμων εκλογών.

Τώρα, που η ηχηρή αναποφασιστικότητα της ψήφου του ελληνικού λαού για τη μελλοντική πορεία του οδηγεί σε νέες εκλογές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν πως η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα είναι κάτι σαν δημοψήφισμα για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει ή όχι στο ευρώ. Πρόκειται για

το ίδιο σενάριο που είχαν απορρίψει κατηγορηματικά τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το πρότεινε ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Ήταν λάθος τους αλλά καλύτερα να γίνει έστω τώρα.

Αν οι Έλληνες έχουν αποφασίσει ότι δεν θέλουν να μείνουν στη νομισματική ένωση, δεν υπάρχει λόγος η Ευρώπη να τους κολακεύει ούτε να τους φοβίζει προκειμένου να εκβιάσει την παραμονή τους. Όπως σωστά το έθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, η τελική απόφαση για την παραμονή στην Ευρωζώνη θα πρέπει να ληφθεί από την ίδια την Ελλάδα.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου τα δύο τρίτα των Ελλήνων υποστήριξαν κόμματα που απορρίπτουν την πολιτική λιτότητας έναντι χρηματοδότησης της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Παράλληλα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Μία από τις πολλές τραγωδίες της ελληνικής κρίσης υπήρξε η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών ηγετών να πουν στον κόσμο την αλήθεια. Ότι δεν υπάρχει επιλογή ανάμεσα στη λιτότητα και την εγκατάλειψη του ευρώ. Ότι τα προβλήματα του παρελθόντος και οι δημοσιονομικές υπερβολές της Ελλάδας έχουν καταστήσει τη λιτότητα αναπόφευκτη, είτε με είτε χωρίς τα ευρωπαϊκά δάνεια, είτε εντός είτε εκτός του ευρώ.

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες αν η αυριανή κυβέρνηση της Αθήνας αποφασίσει να καταγγείλει το σχέδιο διάσωσης. Η οικονομική κατάρρευση θα επιδεινωθεί περαιτέρω αν η χώρα βγει από το ευρώ. Αλλά είναι προφανώς τέτοια η αηδία των Ελλήνων με το πολιτικό τους κατεστημένο και με τις υπαγορεύσεις του Βερολίνου και των Βρυξελλών που είναι πολύ πιθανό ότι στις 17 Ιουνίου θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη στα κόμματα που απορρίπτουν το πρόγραμμα λιτότητας έναντι χρηματοδότησης. Η Ευρωζώνη θα πρέπει λοιπόν να αρχίσει να προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

Είναι αλήθεια πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες διακηρύσσουν ομόφωνα ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, οι εταίροι της δεν θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να πληρώνει συντάξεις και μισθούς του δημόσιου τομέα και να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος του. Η Ευρωζώνη έχει παίξει το παιχνίδι του φόβου με την Ελλάδα ξανά και ξανά και μάλλον τείνει να κάνει πρώτη εκείνη πίσω. Η κυρίαρχη άποψη αυτή τη στιγμή είναι πως τώρα δεν πρέπει να υποχωρήσει έναντι της Ελλάδας – και πως ούτε το ΔΝΤ μπορεί να το επιτρέψει. Οι συμφωνίες που προτάθηκαν στην Αθήνα έχουν πολλές αδυναμίες αλλά είναι και γενναιόδωρες. Αν η Αθήνα απορρίψει την ευρωπαϊκή συμφωνία, οι εταίροι της πρέπει να την αφήσουν να χρεοκοπήσει.

Μόνο στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής χαλάρωσης των στόχων του προϋπολογισμού – που  είναι πολύ πιθανόν να δούμε σχετικά σύν

Keywords
Τυχαία Θέματα