Ηλεκτρονικό φακέλωμα των φορολογούμενων για όλες τις συναλλαγές τους

Σε ηλεκτρονικό φακέλωμα των συναλλαγών που έχουν οι φορολογούμενοι προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με σκοπό την δημιουργία του καταναλωτικού «προφίλ» ώστε να μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να διασταυρώνουν τα δηλούμενα εισοδήματα και τις αντίστοιχες δαπάνες κάθε πολίτη.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο ΕΔΩ


Το ηλεκτρονικό φακέλωμα θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν στις συναλλαγές των φορολογούμενων με τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες

πιστωτικών καρτών, κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, όλα τα στοιχεία για τα δάνεια που έχουν λάβει καθώς και οι δαπάνες για νοσοκομεία και θεραπευτήρια, που επίσης θα συλλέγονται και θα διασταυρώνονται.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, ζητά από τις εταιρίες κινητής, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ κλπ να αποστείλουν μέχρι τις 20 Αυγούστου τα σχετικά στοιχεία με ηλεκτρονικό αρχείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Όλα τα στοιχεία θα πρέπει να αφορούν τη χρήση 2011 πλην των στοιχείων για τις πιστωτικές κάρτες που εκδόθηκαν εκτός Ελλάδος και των στοιχείων των τραπεζών που θα πρέπει να αφορούν και τη χρήση 2010.
Το σύστημα ηλεκτρονικής «σάρωσης» των πάγιων δαπανών εκατομμυρίων ελλήνων φορολογουμένων θα πρέπει να λειτουργήσει στο β΄ εξάμηνο του 2012 και στόχο έχει να εντοπιστούν φορολογούμενοι που ενώ έχουν πολύ υψηλές δαπάνες, δηλώνουν χαμηλό εισόδημα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα δημόσια θεραπευτήρια και οι κλινικές των ταμείων ασφάλισης, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι εταιρείες ύδρευσης, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος.

Τα στοιχεία που θα συλλέγονται:

Τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και τα ιδρύματα πληρωμών διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών στοιχεία που αφορούν σε:

α) δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις,

β) υπόλοιπο και κινήσεις λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν.

γ) κάθε άλλο στοιχείο αναγκαίο στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου καθώς και στις διαδικασίες του ελέγχου και των διασταυρώσεων.

Αναφορικά με τα δάνεια προς πελάτες / κατοίκους (ιδιώτες και επιχειρήσεις), διαβιβάζονται:

α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή επίσημη επωνυμία χρηματοδοτικού ιδρύματος,

β) ΑΦΜ του δανειολήπτη.

γ) ΑΔΤ ή αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία, τόπος γεννήσεως και διεύθυνση κατοικίας δανειολήπτη, εφόσον δε

Keywords
Τυχαία Θέματα