«Καμπανάκι» από ΝΔ και ΛΑΟΣ για την εύθραυστη κυβερνητική συνοχή

Σε δοκιμασία εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβερνητική συνοχή, μετά και τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, για την αποσυμφόρηση των φυλακών, με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ να διαμηνύουν ότι δεν θα γίνουν δεκτά ανάλογα νομοσχέδια, που δεν συνάδουν με τον ειδικό σκοπό της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Υπενθυμίζεται

ότι το επίμαχο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης μόνο με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αφού οι βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ έφυγαν από την αίθουσα, κατηγορώντας τον κ. Παπαϊωάννου ότι επιτρέπει την απελευθέρωση φυλακισμένων που έχουν διαπράξει ακόμη και ειδεχθή εγκλήματα.

Τελικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέσυρε τη διάταξη που έδινε τη δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης και σε καταδικασμένους για κακουργήματα σε κάθειρξη από πέντε έως δέκα έτη.

Σχολιάζοντας τη χθεσινοβραδινή εξέλιξη στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, αναγνώρισε ότι «τέτοια προβλήματα υπάρχουν και είναι φυσιολογικά σε μία κυβέρνηση τριών κομμάτων, που δεν συμφωνούν με όλα». Έκανε επίσης λόγο για «αρρυθμίες», που, όπως είπε, γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν αποδοτικότερα και αποτελεσματικότερα.

«Σε μια μεταβατική κυβέρνηση, οι υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν» διαμήνυσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.

Επαναλαμβάνοντας ότι η ΝΔ στηρίζει την αποστολή της κυβέρνησης Παπαδήμου, που είναι η ολοκλήρωση του PSI και η νέα δανειακή σύμβαση, ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ότι το κόμμα «δεν έδωσε λευκή επιταγή σε κανέναν και δεν στηρίζει επιλογές που αφενός βρίσκονται έξω από τον ειδικό σκοπό της κυβέρνησης και αφετέρου, συγκρούονται με τις αρχές και τις θέσεις του κόμματος».

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «μονομερείς επιλογές και αποφάσεις, όπως προσπάθησε να επιβάλει χθες ο κ. Παπαϊωάννου, δεν γίνονται δεκτές» και δήλωσε ρητά πως «αυτό ισχύει για όλα τα ζητήματα που τίθενται από αρμόδιους υπουργούς, όπως για παράδειγμα η λαθρομετανάστευση, τα ναρκωτικά, η δόμηση κατοικίας εκτός σχεδίου, οι κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας, οι διορισμοί γενικών διευθυντών σε υπουργεία».

«Σε μια μεταβατική κυβέρνηση οι υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, την αρχή αυτή ας μην δοκιμάζει κανένας να την παραβιάζει» κατέληξε.

Νωρίτερα την Τετάρτη, την απόφαση του ΛΑΟΣ να παραμείνει στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και πρακτικές του υπουργού Δικαιοσύνης δεν συνάδουν, όπως είπε, με το πνεύμα της κυβέρνησης και της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών που την στηρίζουν, ανακοίνωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, έπειτα από σύσκεψη που είχε με τους τέσσερις υπουργούς του κόμματος.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο πρωθυπουργός πρέπει να εξετάσει ο εάν οι πρακτικές αυτές του κ. Παπαϊωάννου συνάδουν με το πνεύμα της κυβέρνησης, «το οποίο συναποφασίσαμε» τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ, όπως είπε, υπήρχε συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών να μην έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Keywords
Τυχαία Θέματα