Κωδικός «παρέλαση» για τους… τολμηρούς πολιτικούς της 28ης Οκτωβρίου

Σχέδιο προστασίας πολιτικών στελεχών από φραστικές επιθέσεις, αλλά και από κάθε είδους άλλη εκδήλωση, έχει εκπονήσει η ΕΛ.ΑΣ. για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Μαθητικές παρελάσεις έχουν προγραμματιστεί στο Σύνταγμα, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στη Θεσσαλονίκη.

Σε αστυνομικό κλοιό η πλατεία Συντάγματος, ενώ είναι

απαγορευμένο για τους πολίτες να πλησιάσουν πολύ κοντά στα σχολεία που θα παρελαύνουν.

Από την Όθωνος μέχρι και τη Βασιλέως Γεωργίου είχαν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα που απαγορεύουν την πρόσβαση. Το ίδιο συνέβαινε και στα σκαλιά του Μετρό. Η άνοδος προς την Αμαλίας και το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη είχε απαγορευθεί Οι αστυνομικοί έδιωξαν ακόμα και τους αλλοδαπούς μικροπωλητές που πωλούσαν ελληνικές σημαίες στην πλατεία.

Την Πέμπτη, για πρώτη φορά, η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε χωρίς τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και με μοναδικές παρουσίες αυτές του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και του δημάρχου. Το υπουργείο Παιδείας δεν εκπροσωπήθηκε από πολιτικό πρόσωπο και στην εξέδρα ανέβηκε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Θεόδωρος Καρτσιώτης. Απουσίαζε ακόμη ο μητροπολίτης Άνθιμος, που εκπροσωπήθηκε από τον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο.

Τρεις ομάδες πολιτών περιμετρικά της εξέδρας των επισήμων φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του μνημονίου. Από τα σχολεία που παρέλασαν -και ήταν λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά- τρεις ομάδες μαθητών γύρισαν τα κεφάλια από την άλλη πλευρά, καθώς περνούσαν από την εξέδρα των επισήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη, με τις αποδοκιμασίες εις βάρος του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, αποτέλεσαν την κύρια αφορμή για τη χάραξη του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ., με το κωδικό όνομα «Παρέλαση».

Keywords
Τυχαία Θέματα