Κόσμος πάει κι έρχεται: Τα σενάρια για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Κορυφώνονται οι διεργασίες στα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, που τις επόμενες ώρες θα πρέπει να καταλήξουν στα στελέχη που θα πλαισιώσουν την νέα κυβέρνηση υπό τον νέο πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Η

επιλογή των προσώπων που θα κληθούν να στελεχώσουν υπουργικές θέσεις θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το πρωί της Παρασκευής, καθώς, όπως έχει προγραμματιστεί, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει στις 2 το μεσημέρι.

Ήδη όπως έγινε γνωστό από τη Συγγρού, η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα οι κ.κ. Σταύρος Δήμας, Γιάννης Μουρμούρας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ειδικότερα για τον κ. Αβραμόπουλο, συζητείται ότι θα παραιτηθεί από βουλευτής, καθώς, όπως έχει ξεκαθαρίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συμμετοχή της στη νέα κυβέρνηση θα είναι με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Το απόγευμα της Πέμπτης συγκλήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου -με τη συμμετοχή και του ίδιου του εντολοδόχου πρωθυπουργού- στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε από τον Νίκο Αθανασάκη, η ΝΔ από τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Δημήτρη Σταμάτη και ο ΛΑΟΣ από τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Γεωργίου. Σκοπός της σύσκεψης, που διήρκησε περίπου 90 λεπτά, ήταν να καταρτιστούν οι φάκελοι που θα δοθούν στο νέο πρωθυπουργό, σχετικά με τα θέματα που κλήθηκε να χειριστεί.

Εξερχόμενος, ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος και έκανε γνωστό πως η συμμετοχή της ΝΔ στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι με μη κοινοβουλευτικά, αλλά κορυφαία στελέχη. Μίλησε επίσης για δημιουργική συνεργασία και τόνισε ότι η σύσκεψη ήταν ουσιαστική.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, πρέσβης επί τιμή Γιώργος Γεωργίου, έκανε λόγο για ευχάριστη, αλλά και χρήσιμη συνάντηση και τόνισε ότι «ο ΛΑΟΣ θα συμμετέχει με αρκετά στελέχη στη νέα κυβέρνηση». Ερωτηθείς μάλιστα αν τα στελέχη του κόμματός του θα είναι δύο ή τρία, απάντησε: «Είναι αρκετά;».

Τα υπουργεία, στα οποία αναμένεται να γίνει αλλαγή σκυτάλης, είναι το Εσωτερικών, το Δικαιοσύνης, το Προστασίας του Πολίτη, το Επικρατείας, στο οποίο ο οριζόμενος υπουργός ασκεί καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου, και, ενδεχομένως, το Εθνικής Άμυνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα