«Κούρσα» με το χρόνο για το PSI – Αντιδράσεις για τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), το οποίο υπερψηφίστηκε την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις

της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) και του ΛΑΟΣ για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου έγινε σε υψηλούς τόνους, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να δέχεται πολλά «πυρά» σχετικά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Εξηγώντας την επιλογή αυτής της διαδικασίας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι, στις 14 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα ταμειακών διαθεσίμων, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ήδη η ανταλλαγή του μεγάλου όγκου των ομολόγων ελληνικού δικαίου και να ακολουθήσει, τον επόμενο μήνα, η ανταλλαγή ομολόγων αλλοδαπού δικαίου.

«Πρέπει να προλάβουμε τις ασφυκτικές προθεσμίες, οι οποίες κρίνονται από τις λήξεις των ομολόγων του Μαρτίου, γι’ αυτό πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και να γίνει το αργότερο την Παρασκευή η επίσημη ανακοίνωση για το PSI» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο γίνεται, καθώς «κανείς ομολογιούχος δεν θα ερχόταν με ελληνικό δίκαιο».

Από κει και πέρα, πρόσθεσε, «το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης είναι το δίκαιο του τόπου εκτέλεσης -δηλαδή το ελληνικό δίκαιο- και δεν υπάρχει καμία απειλή για τη δημόσια περιουσία, (δρόμοι, πλατείες, ορυκτός πλούτος, αρχαιολογικοί χώροι), για οτιδήποτε σχετίζεται με τη δημόσια κτήση και υπόσταση».

Παράλληλα, απευθυνόμενος σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε: «Θέλουμε να μας κρατήσουν οι εταίροι μας στο ευρώ ή θέλουμε να παίζουμε παιχνίδια χρεοκοπίας, παιχνίδια με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Στο όνομα της μείωσης των μισθών και συντάξεων, θέλετε να μην μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις;».

«Είναι απαράδεκτο, αυτός ο ψυχρός εκτελεστής να απευθύνεται μ’ αυτόν τον ιταμό τρόπο προς το ΚΚΕ» απάντησε ο εισηγητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, και πρόσθεσε πως «το PSI αποτελεί κρίκο σε μια αλυσίδα με συνέπεια τη χρεοκοπία του λαού -και απ’ αυτήν την άποψη δεν θα παίξουμε στα διάφορα επιχειρηματικά παιχνίδια των ομολογιούχων».

Ο Π. Μαρκάκης, εκ μέρους του ΛΑΟΣ, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «η ομολογία του υπουργού ότι το νομοσχέδιο γίνεται κατεπείγον, επειδή στις 14 Μαρτίου θα πρέπει να πληρώσουμε το ομόλογο των 14 δισ., δείχνει πως δεν ήταν κατεπείγουσα η υπερψήφιση του νομοσχεδίου».

«Ο υπουργός κάνει κατάχρηση του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση αφιερώνει στον εαυτό της τέσσερις μήνες από την 26η Οκτωβρίου και δίνει στη Βουλή λίγες ώρες. Μετατρέπεται το Κοινοβούλιο σε θυροκολλητή τετελεσμένων αποφάσεων» παρατήρησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα