Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το μέλλον του ευρώ

Μέσα σε ένα απόλυτα συγκρουσιακό κλίμα αρχίζει σήμερα η κρισιμότερη στην ιστορία της Ε.Ε. Σύνοδο Κορυφής, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται ασυνήθιστα διχασμένοι για να λάβουν καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του ευρώ αποφάσεις.

Ο γαλλοϊταλικός άξονας ζητεί άμεσα δραστικά μέτρα, όπως η τραπεζική ενοποίηση, η κοινή εγγύηση καταθέσεων και κοινό ευρωομόλογο και η ομάδα των βορειοευρωπαϊκών κρατών την οποία εκφράζει η Γερμανία, επιμένει στην γραμμή της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μεταρρυθμίσεων για την έξοδο από την κρίση.

Τα ανοικτά «μέτωπα» είναι κατά βάση το αίτημα των χωρών της ευρωπαϊκής Περιφέρειας για συνολική ανάληψη του χρέους, η τραπεζική ενοποίηση, το σχέδιο που υπογράφουν οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της ΕΚΤ και του Eurogroup για δημοσιονομική ενοποίηση (με τη μορφή εκχώρησης αρμοδιοτήτων ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών σε ένα είδος πανευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών) καθώς και τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης. Θέματα στα οποία μέχρι και την ύστατη ώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν να έχουν βρει κοινό τόπο, πολύ περισσότερο δεν δείχνουν καν διατεθειμένοι να αμβλύνουν τη στάση τους.

Κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν χθες ότι η σύνοδος κορυφής δεν θα «επιλύσει» την κρίση στην Ευρωζώνη, ούτε θα σηματοδοτήσει το τέλος της αναταραχής στις αγορές. Ο Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής (ΙΙF) χαρακτήρισε τη σημερινή σύνοδο κορυφής ίσως την πιο σημαντική από την ίδρυση της Ε.Ε., καθώς «διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον του ευρώ αλλά και το μέλλον της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, είπε ότι «είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι γίνεται μια ευρωπαϊκή σύνοδος και κατόπιν οι αγορές ως εκ θαύματος θα ηρεμήσουν… Θα χρειαστεί χρόνος γι’ αυτό», επισημαίνοντας ότι η σύνοδος «δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε να μην «υπερφορτώνεται κάθε σύνοδος με προσδοκίες για ιστορικές αποφάσεις. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

Την επιθυμία τους για εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, που θα οδηγήσει στην πολιτική ένωση, τόνισαν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Παρίσι, εν όψει της σημερινής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

«Έχουμε επιτελέσει σημαντικές προόδους ως προς το σύμφωνο για την ανάπτυξη, ευελπιστώ πως θα εγκριθεί», τόνισε μετά τη συνάντηση η Άγκελα Μέρκελ. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επεσήμανε ότι καρποφόρησαν οι πολυάριθμες συζητήσεις για την ανάπτυξη και ότι το σημερινό ευρωπαϊκό συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει».

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, εμφανίστηκε έτοιμος να εργαστεί ακόμα και μετά τη λήξη της Συνόδου, ούτως ώστε τη Δευτέρα, όπως είπε, «με το άνοιγμα των αγορών να έχει παρουσιαστεί ένα ισχυρό πακέτο ανάπτυξης».

<
Keywords
Τυχαία Θέματα