Κρίσιμο 48ωρο για το PSI: Τα «όπλα» της κυβέρνησης έναντι των κατόχων ομολόγων

Σκληραίνει την στάση της η κυβέρνηση απέναντι στους κατόχους ομολόγων, δύο μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την εθελοντική αποδοχή του PSI, απειλώντας, εκτός από την ενεργοποίηση των CACs, και με τον αποκλεισμό όσων απέχουν, από τα προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ξένοι αναλυτές θεωρούν δύσκολη την προσέγγιση του στόχου για εθελοντικές συμμετοχές στο 90%, που θα οδηγούσε σε αποφυγή της ενεργοποίησης των CACs, εκτιμώντας ότι

η συμμετοχή θα κυμανθεί μεταξύ 75%-80% και, συνεπώς, θα καταστεί αναπόφευκτη η υποχρεωτική επέκταση των όρων του PSI σε όλους τους κατόχους των ομολόγων.

Η προθεσμία των προσφορών λήγει αύριο, 8 Μαρτίου, στις 22:00 ώρα Ελλάδος και, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου, δεν θα παραταθεί. Πάντως, σύμφωνα με την προκήρυξη, το ΥΠΟΙΚ μπορεί να παρατείνει την προθεσμία, ή να τροποποιήσει την πρόσκληση του PSI μέχρι και σήμερα στις 17:00. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ωστόσο θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς αναμένουν αυξημένη συμμετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι, το βράδυ της Τρίτης, έξι μεγάλες ελληνικές τράπεζες συμφώνησαν με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στην πλήρη και καθολική αποδοχή των όρων του PSI και την ένταξη όλων των ομολόγων, ελληνικού και αλλοδαπού δικαίου, αλλά και των εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων των ΔΕΚΟ. Προηγήθηκε επίσης η αποδοχή του PSI από 12 μεγάλες τράπεζες της Συντονιστικής Επιτροπής του IIF, αλλά και από τις τράπεζες της Γερμανίας. Από την άλλη, επτά ασφαλιστικά ταμεία είπαν «ναι» για τη συμμετοχή τους στο κούρεμα, την ώρα που πέντε είπαν «όχι» και άλλα δύο αναμένεται να αποφασίσουν σχετικά εντός της ημέρας.

Τα αποτελέσματα των συμμετοχών θα εξεταστούν σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και στελεχών του ΔΝΤ, προκειμένου να αποφασιστεί τι θα γίνει με την ενεργοποίηση των CACs και πώς θα αντιμετωπιστεί συντονισμένα ο χαρακτηρισμός της διαδικασίας «πιστωτικό γεγονός».

Keywords
Τυχαία Θέματα