«Λουκέτο» σε εκατόν πενήντα σχολές ΑΕΙ – ΤΕΙ

Τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια και δεκάδες σχολές χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης από τους υποψηφίους βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάργησή τους.

Το υπουργείο Παιδείας πρόκειται να εφαρμόσει άμεσα σχ’εδιο με την ονομασία «Αθηνά», κλείνοντας άμεσα τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια και περισσότερες από 150 σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα πρώτα λουκέτα

θα μπουν εντός του 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» της Κυριακής, στο μικροσκόπιο του υπουργείου έχουν μπει τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ θα συγχωνευθούν σχολές και στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Αιγαίου, Θράκης και Θεσσαλίας.

Ο ανασχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα περικόψει δραστικά το πλήθος των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αφού σήμερα λειτουργούν 24 ΑΕΙ σε 36 πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις.

Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 590 τμήματα, ενώ τη δεκαετία 1999-2009 ιδρύθηκαν περίπου 100 νέα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η αποτίμηση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης που έγινε από το υπουργείο Παιδείας έδειξε αλληλοεπικαλύψεις επιστημονικών αντικειμένων και κατακερματισμό που ξεπερνά το 60% των σχολών.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτό­πουλος, εγκατέλειψε το όνομα «Καλλικράτης» που είχε δυσφημιστεί από τα ΜΜΕ, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν επιτέλεσε το καθήκον του, και δίνει στη μεταρρύθμισή το όνομα «Αθηνά», συνώνυμο της σοφίας και της σύνεσης.Το σχέδιο «Αθηνά» στην παιδεία εκτιμάται ότι θα προσφέρει εξορθολογισμό του αριθμού των σχολών, αλλά και «λογική και ευαισθησία», προς τους φοιτητές, το διδακτικό προσωπικό και τις τοπικές κοινωνίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα