Με επικεφαλής τον Παπούλια η Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα τοποθετηθεί επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Αρχικά ως επικεφαλής είχε οριστεί ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ωστόσο υπήρξε νομικό κώλυμα, καθώς στις Συνόδους Κορυφής τα κράτη – μέλη εκπροσωπούνται από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Έτσι, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, στη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου,

στις Βρυξέλλες, της ελληνικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο ομόλογός του της ΔΗΜΑΡ, έπειτα από συνάντηση που είχαν, έκαναν γνωστό πως δεν θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο, από την στιγμή που αδυνατεί να μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. «Δεν έχει νόημα να μετάσχουμε κι εμείς ως αρχηγοί των κομμάτων στην κυβερνητική αντιπροσωπεία, μια που δεν θα πραγματοποιηθούν οι κατ’ ιδίαν πολιτικές επαφές, που θα είχαν νόημα πολύ μεγαλύτερο από αυτήν καθαυτή την τυπική διαδικασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» ανέφερε σχετικά ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, ανακοίνωσαν πως και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που συγκροτούν την κυβέρνηση θα μεταβούν το προσεχές διάστημα μαζί στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, με στόχο να ξεκινήσει ουσιαστικά ο διάλογος για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Ειδικότερα, όπως είπαν, και οι τρεις μαζί θα μεταβούν στη βεγλική πρωτεύουσα, αλλά και αλλού (Φρανκφούρτη, Ουάσινγκτον, πρωτεύουσες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών), μετά την ανάρρωση του πρωθυπουργού.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πρότασή του για σύσταση εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας, η συγκρότηση της οποίας «επείγει» και η οποία, σε διάκριση, όπως είπε, με την κυβέρνηση, «βοηθά και το διαρκή διάλογο με την αντιπολίτευση, γιατί είναι μια διαρκής ανοικτή πρόσκληση και προς τον κ. Τσίπρα και τους άλλους αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, να μετέχουν σε αυτήν».

Keywords
Τυχαία Θέματα