Με «ψαλίδι» στις αποδοχές οι συμβάσεις νεοπροσλαμβανόμενων 18-25 ετών

Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας

Οδηγίες για τις συμβάσεις των νεοπροσλαμβανόμενων ηλικίας από 18 έως 25 ετών παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Ουσιαστικά, δίνονται διευκρινίσεις αναφορικά με τη ρύθμιση που ανέφερε ότι «οι νέοι, ηλικίας από 18 έως 25 ετών, είναι δυνατόν να συνάπτουν με εργοδότες συμβάσεις εργασίας για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας διάρκειας μέχρι 24 μηνών και με αποδοχές μικρότερες έως 20% από τις προβλεπόμενες για νεοπροσλαμβανόμενο, χωρίς προϋπηρεσία

της ειδικότητάς τους, όπως αυτή ορίζεται στην οικεία συλλογική σύμβαση εργασίας (ομοιοεπαγγελματική, κλαδική, επιχειρησιακή ή εθνική γενική) και ασφαλίζονται στους κλάδους σύνταξης, ασθενείας σε είδος και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι δε σχετικές ασφαλιστικές εισφορές αποδίδονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τον εργοδότη».

Αναλυτικότερα, στη ρύθμιση υπάγονται εργοδότες επιχειρήσεων, εκμεταλλεύσεων και λοιπών εργασιών του ιδιωτικού τομέα, ενώ δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης οι νέοι ηλικίας 18-25 ετών που αλλάζουν ειδικότητα, όντας στην ίδια επιχείρηση.

Η εν λόγω ρύθμιση έχει εφαρμογή για νέες συμβάσεις πλέον του υφιστάμενου προσωπικού που η επιχείρηση απασχολεί. Επίσης, δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης οι νέοι ηλικίας 18-25 ετών, που τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν. 2643/1998.

Η διάρκεια της σύμβασης απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 24 μηνών στον ίδιο ή σε άλλον εργοδότη. Δύναται όμως να είναι μικρότερης διάρκειας χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Για τη συμπλήρωση των 24 μηνών που απαιτεί η ρύθμιση, λαμβάνεται υπόψη και η προϋπηρεσία που έχει διανυθεί πριν από τη δημοσίευση του νόμου και αφορά νέους ηλικίας 18-25 ετών, εφόσον συνάγεται ότι αυτή ήταν προϋπηρεσία για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας ή ότι τα συμβαλλόμενα μέρη έτσι ήθελαν. Αυτό κρίνεται αναγκαίο, ώστε να περιληφθούν περιπτώσεις νέων που είχαν συνάψει συμβάσεις επαγγελματικής εμπειρίας.

Έτσι, αν νέος 18-25 ετών, πριν από την έναρξη εφαρμογής της διάταξης (1/7/2011) έχει διανύσει πέντε μήνες σε εργοδότη ως π.χ. βοηθός λογιστή με σύμβαση επαγγελματικής εμπειρίας, μπορεί μετά την 1/7/2011 να προσληφθεί από νέο εργοδότη με την ίδια ειδικότητα (δηλ. ως βοηθός λογιστή) με τους όρους της ρύθμισης αυτής, για τον υπολειπόμενο όμως χρόνο, δηλαδή μέχρι τη συμπλήρωση 24 μηνών, ήτοι για 19 μήνες. Τα ανωτέρω ισχύουν φυσικά για τις περιπτώσεις που ο νέος συνεχίζει στην ίδια ειδικότητα, προκειμένου να αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία, σε διαφορετικό όμως εργοδότη. Αν όμως η ειδικότητα είναι διαφορετική από εκείνη για την οποία αποκτήθηκε η εργασιακή εμπειρία πριν την 1/7/2011, τότε ο νέος μπορεί να προσληφθεί με τους νέους όρους για διάστημα συνολικά ως 24 μήνες.

Η σύμβαση απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας καταρτίζεται εγγράφως και υποβάλλεται το αργότερο εντός της επομένης της σύναψής της, στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασία

Keywords
Τυχαία Θέματα