Με στόχο την ανάπτυξη η στήριξη των Βρυξελλών στην Ελλάδα

«Είναι ώρα να ενισχύσουμε τη δουλειά που κάνουμε για την ανάπτυξη» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Απαντώντας ουσιαστικά στις επικρίσεις που ακούγονται για μονομερή εστίαση στη δημοσιονομική προσαρμογή, σημείωσε πως το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν έχει να κάνει μόνο με τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά

αφορά και στην ανάπτυξη.

Διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητα στήριξης της Ελλάδας από την Κομισιόν, ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ακόμη η Επιτροπή θέλει να διασφαλιστεί ότι θα γίνεται καλύτερη χρήση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία και πριν το 2013, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν προγράμματα ανάπτυξης, κάτι που, όπως υπογράμμισε, θα δώσει εξαιρετική ώθηση στην απασχόληση και τις επενδύσεις.

Καταλήγοντας, δήλωσε πεπεισμένος πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος , καλωσορίζοντας την στήριξη της Κομισιόν, των Ευρωπαίων Επιτρόπων και της Ομάδας Δράσης στην ελληνική προσπάθεια, γνωστοποίησε ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα συμπληρωθεί με επιπλέον δράσεις, που ενισχύουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Όπως είπε, δύο ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κυρίως: το πρώτο αφορά στη βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και το δεύτερο το σχεδιασμό οργάνων, που θα στηρίξουν την απασχόληση στην Ελλάδα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Το νέο οικονομικό πρόγραμμα που πρόσφατα υιοθέτησε η Ελλάδα και ψηφίστηκε από τη Βουλή, το δεύτερο πακέτο ενίσχυσης που συμφωνήθηκε στο Εurogroup την περασμένη εβδομάδα και το PSI αποτελούν βήματα που θα βελτιώσουν τις οικονομικές προοπτικές για τη χώρα μου, εξασφαλίζοντας συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, δήλωσε ο κ. Παπαδήμος.

Ωστόσο, αναγνώρισε, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να συμπληρώσουμε τις πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα και βραχυπρόθεσμα έχουν επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα και κοινωνική ευζωία στην Ελλάδα, αλλά και την ίδια την εφαρμογή του προγράμματος, με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα έχουν άμεση και θετική επίδραση στην απασχόληση και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ταμείου εγγυοδοσίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομών μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, εργαλεία και δράσεις για την καλύτερη και ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων και η βέλτιστη αξιοποίηση στρατηγικών επενδυτικών σχεδίων και προγραμμάτων, όπως π.χ. το ΗΛΙΟΣ. Συζητήθηκε, επίσης, η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των ελληνικών υπηρεσιών και της συνεργασίας τους με την Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απορρίπτοντας σενάρια ότι θα χρειαστεί και τρίτη δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, διεμήνυε πως είναι πλέον καιρός «να σταματήσουμε να ταπεινώνουμε τον ελληνικό λαό».

«Αφήστε να εξετάσουμε πρώτα το δεύτερο πρόγραμμα, ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να εφαρμοστεί υπό

Keywords
Τυχαία Θέματα