Μετά την Ελλάδα και η Ισπανία «απειλεί» την Ευρωζώνη

Στον «αέρα» βρίσκεται η τύχη του ισπανικού τραπεζικού συστήματος, με τη διάσωση της προβληματικής Bankia να παραμένει αβέβαιη και με κορυφαίους αξιωματούχους της ισπανικής κυβέρνησης να καλούν την Ευρώπη να λάβει άμεσα μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης. Όλα αυτά τη στιγμή που σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απέρριψε χωρίς περιστροφές το ισπανικό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Bankia με το ποσό των 19 δις. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτούνταν έμμεσα από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ανώτεροι Ισπανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το μέλλον του ευρώ θα απειληθεί, αν δεν δοθεί στην Ισπανία ανακούφιση από την ΕΚΤ. Η είδηση για την απόρριψη του σχεδίου από την ΕΚΤ ήρθε, ενώ η Ισπανία αντιμετωπίζει υψηλό κόστος δανεισμού στις αγορές ομολόγων και προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να περιορίσει τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της που λυγίζει υπό το βάρος των προβληματικών δανείων ύψους 180 δις. ευρώ στην αγορά ακινήτων.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος από την πλευρά του αρνήθηκε ότι η ΕΚΤ απέρριψε το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Βankia, λέγοντας ότι «ουδέν σχέδιο ετέθη υπόψη» της ΕΚΤ. «Η ισπανική κυβέρνηση ουδένα σχέδιο έθεσε υπόψη της ΕΚΤ και η ΕΚΤ ουδένα σχέδιο απέρριψε», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώπιον κοινοβουλευτικού κοινού, αρνούμενος τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στους Financial Times.

Η ΕΚΤ είπε στη Μαδρίτη ότι χρειάζεται μία κατάλληλη ένεση κεφαλαίων στη Bankia και ότι το σχέδιό της κινδυνεύει να παραβιάσει την ευρωπαϊκή απαγόρευση «νομισματικής χρηματοδότησης», δηλαδή της χρηματοδότησης από την Κεντρική Τράπεζα – των Κυβερνήσεων. Η απόρριψη από την ΕΚΤ φαίνεται να σκληραίνει την επιμονή της Μαδρίτης ότι η μόνη λύση στην κρίση, που ωθεί το κόστος δανεισμού της σε μη βιώσιμα επίπεδα, είναι να καταστεί η ΕΚΤ το τελευταίο καταφύγιο δανεισμού για τις κυβερνήσεις.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων εκτοξεύθηκε τη Δευτέρα πάνω από το 6,5% και μειώθηκε ελαφρά μόνο χθες. Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Μαδρίτη υποστηρίζουν ότι τα σχέδια διάσωσης στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία ήταν καταστροφικά και ότι η Ισπανία δεν θα συμβιβασθεί στην άρνησή της να δεχθεί μία αντίστοιχη παρέμβαση.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η Ισπανία εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις που της ζήτησαν οι Βρυξέλλες και πρέπει τώρα να της δοθεί ανακούφιση από την ΕΚΤ, διαφορετικά το μέλλον του ενιαίου νομίσματος θα απειληθεί. Η ισπανική κυβέρνηση θέλει να αρχίσει ξανά η ΕΚΤ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και επίσης να ανασχεδιασθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), ώστε να λειτουργεί και ως ταμείο διάσωσης τραπεζών.

«Είναι όπως ένα παιχνίδι πόκερ τώρα και δεν νομίζω ότι η Ισπανία μπλοφάρει», δήλωσε ένας κυβερνητικός σύμβουλος. Οι Βρυξέλλες απογοητεύθηκαν από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αντιμετώπισε την κρίση, μία ανησυχία που ανατρέχει στη μονομερή απόφαση της πριν από ένα μήν

Keywords
Τυχαία Θέματα