Μικροεπεισόδια, διαμαρτυρίες και απουσία επισήμων: Το σκηνικό των παρελάσεων σε όλη τη χώρα

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, απουσίες επισήμων, διαμαρτυρίες, ένταση, αλλά και επεισόδια συνέθεσαν το κλίμα στις παρελάσεις που πραγματοποιήθηκαν ανά την Ελλάδα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Συνολικά, η Αστυνομία προχώρησε σε 299 προσαγωγές -και προληπτικές-, καθώς και σε 40 συλλήψεις σε όλη τη χώρα.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

και χωρίς την παρουσία πολιτών πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα,  ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, αλλά και σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου.

Μικρή ένταση δημιουργήθηκε στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, όπου ομάδα συγκεντρωμένων φώναζε συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του μνημονίου. Δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν και τους απώθησαν προς την οδό Ερμού. Η αστυνομία προχώρησε σε 29 προσαγωγές ατόμων από διάφορα σημεία της Αθήνας, πριν και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης και σε μία σύλληψη για κατοχή φωτοβολίδας. Με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθερα δύο άτομα που είχαν συλληφθεί, γιατί πέταξαν αβγά στη Γλυφάδα.

Ένταση υπήρξε κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στον Πειραιά καθώς, απέναντι από την εξέδρα των επισήμων και πίσω από τα κάγκελα, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σήκωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά των επισήμων.

Η στρατιωτική και μαθητική παρέλαση πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης, αλλά και βουλευτών. «Οι όποιοι ελάχιστοι είτε υποκινούμενοι είτε αυτοβούλως δεν μπορούν να σκιάσουν ούτε την αξία της επετείου ούτε τις δυνατότητες του ελληνικού λαού να προχωρήσει μπροστά» δήλωσε ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Εν μέσω συνθημάτων διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης και του μνημονίου πραγματοποιήθηκε η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, η οποία άρχισε με μικρή καθυστέρηση. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, ο βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης (ΝΔ), ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, ο σε αργία περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και ο μητροπολίτης Ανθιμος, με εκπροσώπους των στρατιωτικών και λοιπών αρχών της πόλης. Στη διάρκεια της παρέλασης, μέρος των μαθητών που συμμετείχε σε αυτή, δεν έστρεψε το κεφάλι στους επισήμους.

Ενταση και μικροεπεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς σημειώθηκαν αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να κάνουν πορεία, πριν ακόμα αποχωρήσουν οι επίσημοι. Ισχυρή αστυνομική δύναμη τους απώθησε και τους κράτησε μέχρι που αποχώρησαν οι επίσημοι. Αμέσως μετά την αποχώρηση των επισήμων, διαδηλωτές εισήλθαν στην παραλιακή λεωφόρο και έκαναν πορεία, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης η αστυνομία προχώρησε σε 47 προσαγωγές για προληπτικούς λόγους και για εξακρίβωση στοιχείων.

Ματαιώθηκε η παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Ηράκλειο, μετά τα επεισόδια και τις διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν.

«Δε

Keywords
Τυχαία Θέματα