Μήνυμα Βενιζέλου από Ιταλία: «Η κρίση είναι πανευρωπαϊκή»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Μάριο Μόντι.

Η κρίση στην ευρωζώνη, μετά και τις αποφάσεις για την Ισπανία, αλλά και η κατάσταση στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο

Mόντι.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό «χρήσιμη και ουσιαστική», τονίζοντας ότι το ισπανικό παράδειγμα δίνει μια άλλη διάσταση στην κρίση, η οποία, όπως είπε, είναι πανευρωπαϊκή και όχι ελληνική, πορτογαλική ή ιρλανδική.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε την ανάγκη να αναθεώρησης των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και υπενθύμισε τα σημεία στα οποία επέμεινε η Ελλάδα στην πρώτη φάση της πολύμηνης διαπραγμάτευσης και στα οποία αποδείχθηκε, όπως είπε, ότι «είχαμε δίκιο».

«Τώρα μπορούμε πραγματικά να κρατήσουμε όλα τα θετικά της δανειακής σύμβασης, του νέου προγράμματος, της μείωσης του χρέους και να προχωρήσουμε σε διευθετήσεις και συμφωνίες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να βγούμε οριστικά από το Μνημόνιο και την κρίση, με παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς νέες περικοπές στα εισοδήματα, σε μισθούς και συντάξεις» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Εκτίμησε μάλιστα πως υπάρχει κατανόηση, εφόσον η χώρα μας έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, πολιτική συστράτευση και μπορεί και θέλει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε παράλληλα «εξαιρετική» την πρόταση του κ. Μόντι να οργανωθεί ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων, κάτι που, όπως ανέφερε, είναι ζωτικό για να σταματήσει η διαρροή καταθέσεων και από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τέλος, επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, χωρίς την οποία, όπως σημείωσε, δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα