Μνημονιακή «στροφή» των Ελλήνων ψηφοφόρων… ανέγνωσε στις δημοσκοπήσεις το Bloomberg

Για στροφή των Ελλήνων ψηφοφόρων προς τα κόμματα που υποστηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει λόγο τη Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, εστιάζοντας στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο στον ελληνικό Τύπο και δίνουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ποσοστά ικανά να τους οδηγήσουν σε μια μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας.

Συγκεκριμένα,

η ΝΔ κατέλαβε την πρώτη θέση στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου σε έξι δημοσκοπήσεις, την ώρα που κλιμακώνονται οι φόβοι για τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης και του τραπεζικού κλάδου της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι ανησυχίες αυτές έχουν λάβει «σάρκα και οστά» στην Ισπανία, όπου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ετοιμάζεται να διοχετεύσει περίπου 19 δισ. ευρώ στην κρατικοποιημένη τράπεζα Bankia, ενώ ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας της ιβηρικής χώρας επιζητά κεφαλαιακή επάρκεια, ώστε να προστατευθεί από την κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου.

Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα βλέμματα που παραμένουν στραμμένα στην Αθήνα, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί που τάσσονται υπέρ του Μνημονίου συνεχίζουν να προειδοποιούν για τις μετεκλογικές εξελίξεις, σε περίπτωση που η Ελλάδα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Το Bloomberg σημειώνει πάντως ότι η πίεση αυξάνεται και από αξιωματούχους εκτός ελληνικών συνόρων. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκαρντ, που στάθηκε στην ελληνική φοροδιαφυγή και την ανάγκη οιΈλληνες «να πληρώσουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα σχόλια του Γιούργκεν Φίτστεν, νεοδιορισμένου αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου της γερμανικής Deutsche Bank, ο οποίος αποκάλεσε την Ελλάδα «ένα αποτυχημένο κράτος».

Τέλος, το διεθνές πρακτορείο υπογραμμίζει την άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συνεπεία της δημοσίευσης των νέων δημοσκοπήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα