«Ναυάγιο» στο προεδρικό – Πάει σε νέες εκλογές η χώρα

Την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο προεδρικό μέγαρο, υπό τον Κάρολο Παπούλια, επιβεβαίωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Προεδρίας, την Τετάρτη στις 13:00 θα συνεδριάσει και πάλι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων της Βουλής, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα,

για να σχηματισθεί υπηρεσιακή εκλογική κυβέρνηση.

«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης του προεδρικού μεγάρου. Τόνισε ότι παρερμηνεύεται η εντολή των πολιτών, σημειώνοντας πως «ο λαός μας είπε στις 6 Μαΐου ότι δεν θέλει ξανά εκλογές, ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας και την Ελλάδα στο ευρώ».

«Κάναμε προσπάθεια να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ να προχωρήσουμε σε μία συνεργασία, που θα ανακουφίσει το έθνος και θα δώσει ελπίδα στους Ελληνες… Δεν το πετύχαμε» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος. Είπε ακόμη ότι «είναι υποχρέωση του κάθε Ελληνα πολίτη να διαβάσει τα πρακτικά της σημερινής σύσκεψης», στα οποία, όπως είπε, είναι «αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο οι στρατηγικές και οι σκοπιμότητες των κομμάτων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε τέλος ότι επικράτησε αλαζονεία, τυχοδιωκτισμός και μικροκομματισμός, προσθέτοντας πως «είναι πολλοί αυτοί που επιδίδονται σε εμπόριο ψευδαισθήσεων».

Η χώρα οδεύει σε εκλογές, δήλωσε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας πως η ΔΗΜΑΡ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για το σχηματισμό κυβέρνησης. Επανέλαβε συγκεκριμένα πως κατέθεσε ξανά την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση, κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό. Ο λαός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και το κάθε κόμμα να αναλάβει τις ευθύνες του, πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για μικροκομματικές επιλογές από κόμματα, που δεν κατονόμασε και τα οποία, όπως είπε, ήθελαν από την πρώτη στιγμή εκλογές.

Αναλύοντας για άλλη μια φορά τα βασικά σημεία της πρότασής του, επανέλβε πως η οικουμενική κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίζεται σε προγραμματική συμφωνία και φερέγγυα πρόσωπα και δυνάμεις, που θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την αλλαγή του Μνημονίου.

Πρότεινα, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ότι στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να υπάρχει ρητή δέσμευση για την άμεση έναρξη αποδέσμευσης από το Μνημόνιο και προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να προωθηθούν μέτρα για την άρση των νόμων για τη μείωση των μισθών, τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, τη δέσμευση για την ανάπτυξη, την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

«Προτείναμε συγκεκριμένη κυβέρνηση εθνικού σκοπού -την αρνήθηκαν. Προτιμούν τους δανειστές από την εθνική λύση» ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έκανε δήλωση κατά την αποχώρησή του από το

Keywords
Τυχαία Θέματα