Νέα μέτρα 5 έως 6 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2014

Τρεις ώρες περίπου διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας το πρωί της Δευτέρας.

Οι δύο πλευρές ουσιαστικά συμφώνησαν για μέτρα 5 έως 6 δισ. ευρώ της περιόδου 2013-2014, ενώ όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στη Βουλή, οι συναντήσεις έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν «τεχνικές λεπτομέρειες» που αν χρειασθεί θα επιλύσει ο ίδιος

με πολιτικούς όρους.

Με την επίτευξη της συμφωνίας αυτής, δεν αναμένεται να γίνει μία νέα συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τους ελεγκτές. Το κλιμάκιο θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Τρίτη χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα προβούν σε κάποια ανακοίνωση προς τον Τύπο.

«Μετά από μία μακρά σειρά συνομιλιών και συζητήσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας έχουμε ολοκληρώσει τον κύκλο των προγραμματισμένων συναντήσεων και η αποστολή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο», είπε.

Σύμφωνα  με πληροφορίες, τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ το 2012, σε πλεόνασμα 8,5 δισ. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ το 2013 και σε πλεόνασμα 15,6 δισ. ευρώ ή 6,4% του ΑΕΠ το 2013.
Οι δε ελεγκτές προβλέπουν, πλέον, ύφεση ακόμη μεγαλύτερη της προβλεφθείσας σε 2,5% στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2012, τοποθετώντας τον ρυθμό μείωση του ΑΠΕ στο 3% τουλάχιστον…

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα αναμένει ένα βελτιωμένο πακέτο, σε σχέση με ότι είχε συμφωνηθεί στις 21 Ιουλίου. Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι ο κρίσιμος σύνδεσμος για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ανέφερε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και προβληματικό μια χώρα να αναγκάζεται να προσφύγει σε διεθνή οργανισμό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της, ώστε να αποφύγει τη πτώχευση και να διαφυλάξει το επίπεδο ζωής των πολιτών της.

«Δυστυχώς τα εισοδήματα, το επίπεδο ζωής θα γυρίσουν πίσω στο 2004!»,  ανέφερε δίχως περιστολές ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «αν δεν σπάσουμε την φούσκα, αν δεν διαλύσουμε την ψευδαίσθηση που είχε δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία δεν θα καταφέρουμε. Η κατάσταση είναι ρευστή. Η ΕΕ δεν μπορεί να πάρει εύκολα και ξεκάθαρα λύσεις οριστικές. Ο πολίτης έχει κουραστεί να παρακολουθεί μια κρίση που δεν τελειώνει ποτέ. Από το 2008 παρατηρούμε την κρίση σε διαφορετικές φάσεις…».

Keywords
Τυχαία Θέματα