Νεκρός ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ

Υπέστη έμφραγμα, σε ηλικία 69 ετών.

Απεβίωσε, σε ηλικία 69 ετών, ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Φορώντας μαύρα και συναισθηματικά φορτισμένη, η παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης ανακοίνωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ απεβίωσε το Σάββατο από «φυσική και διανοητική υπερκόπωση».

Λίγο αργότερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, KCNA, μετέδωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ υπέστη έμφραγμα, ευρισκόμενος σε τρένο, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε περιοχή εκτός της πρωτεύουσας, Πιονγκγιάνγκ.

O Κιμ Γιονγκ-Ιλ ανέλαβε την ηγεσία της χώρας

το 1994, μετά το θάνατο του πατέρα του. Διάδοχός του θεωρείται ο νεότερος γιός του, Κιμ Γιονγκ-Ουν. Μάλιστα, το πρακτορείο KCNA τον αποκάλεσε ως «μέγα διάδοχο».

Λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία, λιμός που προκλήθηκε από οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αποδείχθηκαν λανθασμένες και από φτωχικές σοδειές, οδήγησε στο θάνατο περίπου 2.000.000 ανθρώπων.

Σύμφωνα με το KCNA, η κηδεία του ηγέτη της Βορείου Κορέας θα γίνει στην Πιονγκγιάνγκ στις 28 Δεκεμβρίου. Από τις 17 έως τις 29 Δεκεμβρίου η χώρα κηρύχθηκε ότι βρίσκεται σε περίοδο πένθους.

Το καθεστώς του έχει συχνά δεχθεί επικρίσεις για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η επιμονή του στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, οδήγησε τη χώρα του σε διπλωματική απομόνωση και κυρώσεις.

Υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε το πρώτο της πυρηνικό τεστ το 2006, ενώ ένα δεύτερο ακολούθησε τρία χρόνια μετά.

Οι συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό της χώρας κατέρρευσαν ήδη μία φορά και εδώ και μήνες έχουν «παγώσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα