Νεκρός ο Μουαμάρ Καντάφι (φωτογραφίες)

Νεκρός είναι ο Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης , τα οποία επικαλούνται μαρτυρίες από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης.

Ο Μουαμάρ Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του, επιβεβαίωσε ο Αμπντούλ Χακίμ Μπελχάτζ, στρατιωτικός διοικητής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης.

Tην είδηση του θανάτου του πρώην ηγέτη της Λιβύης

επιβεβαίωσε το απόγευμα της Πέμπτης και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Μαχμούντ Τζιμπρίλ. Ο Τζιμπρίλ ανέφερε ακόμη ότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το γιο του νεκρού έκπτωτου ηγέτη Σαΐφ αλ Ισλάμ να εγκαταλείπει τη Σύρτη με αυτοκινητοπομπή.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης είχαν μεταδώσει την πληροφορία ότι ο Καντάφι είχε αιχμαλωτιστεί, χωρίς να διασαφηνίζουν την κατάσταση της υγείας του.

Η είδηση για το θάνατο του Καντάφι έγινε γνωστή λίγο μετά την ανακοίνωση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ότι οι δυνάμεις του κατανίκησαν τους πιστούς στον Καντάφι και κατάφεραν να καταλάβουν τη Σύρτη, πόλη από την οποία καταγόταν ο Καντάφι.

Από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, ο Καντάφι και τα μέλη της οικογένειάς του έπαιζαν… κρυφτό με τους μαχητές που πρόσκεινται στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της χώρας και η είδηση της σύλληψής του ήρθε έπειτα από πολύμηνες μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις που τον στήριζαν και αυτές των ανταρτών.

Το Al Jazeera μεταδίδει ότι ο Καντάφι έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια ένοπλης αναμέτρησης με αντικαθεστωτικούς. Μετέδωσε ότι το πτώμα του Μουαμάρ Καντάφι μεταφέρεται στη Σύρτη.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μουαμάρ Καντάφι συνελήφθη κοντά στη Συρτή σήμερα τα ξημερώματα, όταν προσπάθησε να διαφύγει με ένα κομβόι μετά από επίθεση πολεμικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ. Μαζί με τον Καντάφι συνελήφθη ο εξάδελφός του Αχμέντ Ιμπραΐμ.

Πηγές του CNN αναφέρουν ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο κρατούσε ήδη τον Καντάφι, αλλά ανέμενε την πτώση της γενέτειράς του, Σύρτης, ώστε να προβεί και στην επίσημη πια ανακοίνωση περί σύλληψής του.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα ότι καταλήφθηκαν από τους αντικαθεστωτικούς και οι τελευταίες θέσεις των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, στη γενέτειρα πόλη του, Σύρτη.

«Η Σύρτη απελευθερώθηκε. Δεν υπάρχουν πια δυνάμεις του Καντάφι. Τώρα καταδιώκουμε τους μαχητές του που επιχειρούν να διαφύγουν» δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο στρατηγός Γιουνούς αλ Αμπντάλι, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Η κατάληψη της Σύρτης επιβεβαιώθηκε και από έναν δεύτερο αξιωματικό των στρατιωτικών δυνάμεων του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου (NTC).

Πηγή: http://english.aljazeera.ne

Πηγή: http://www.guardian.co.uk Photograph: Philippe Desmazes/AFP/Getty Images

Keywords
Τυχαία Θέματα