Ο εφιάλτης στον δρόμο με τις… δραχμές

Σε ετοιμότητα τράπεζες σε όλη την Ευρώπη.

«Ο εφιάλτης στον δρόμο με τις… δραχμές», (και όχι «με τις λεύκες» όπως είναι ο τίτλος του πασίγνωστου φιλμ), επανέρχεται, πλέον, όχι ως απλό σενάριο συγγραφικής φαντασίας για την Ελλάδα. Αυτή τη φορά έχει και «πιστοποίηση iso», από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, διεθνή δικηγορικά γραφεία αλλά και επιχειρήσεις εκτύπωσης χρήματος.

Όπως

αποκαλύπτουν διεθνή δημοσιεύματα τράπεζες σε όλη την Ευρώπη κάνουν «ασκήσεις ετοιμότητας» για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Δικηγόροι εξετάζουν κάθε δανειακή σύμβαση που έχει συναφθεί με ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ οι τράπεζες αναζητούν τρόπους να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους στη χώρα.

Έως τώρα, οι ανησυχίες των τραπεζών περιορίζονταν στο ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας και στις ζημιές που αυτή θα προκαλούσε στα ομόλογα. Τώρα, ο κλάδος επιχειρεί να προβλέψει τι θα συμβεί στα δάνεια, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν συναφθεί σε ευρώ, εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή. Η Credit Agricole, για παράδειγμα, έχει συνάψει επιχειρηματικά δάνεια 13 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, σχεδόν 4 δισ. σε στεγαστικά δάνεια και περίπου 1 δισ. σε δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις.

Σε κάποιες δανειακές συμβάσεις, υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Ελλάδα αλλάξει νόμισμα. Άλλες αναφέρουν απλά ότι το δάνειο δίνεται στο εθνικό νόμισμα της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι αυτά τα δάνεια θα μετατραπούν αυτόματα σε δραχμές. Παρότι η Ευρωζώνη και η Ελλάδα θα κινούνται σε αχαρτογράφητα εδάφη, στην περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, εκτιμάται ότι το ζήτημα της τύχης των ξένων πιστωτών θα διευθετηθεί με νόμο από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Το πιθανότερο σενάριο είναι, σύμφωνα και με την εμπειρία του παρελθόντος, ότι τα δάνεια σε ευρώ θα μετατραπούν σε δραχμές, σε μία προκαθορισμένη ισοτιμία. Αυτό σημαίνει ότι οι ξένες τράπεζες θα υποστούν σημαντικές ζημιές, αφού η νέα δραχμή αναμένεται να καταρρεύσει έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων. Ανησυχίες, όμως, έχουν και οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Διεθνή δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως οι ξένες επιχειρήσεις συνήθως βγάζουν τα χρήματα που παράγουν από τη χώρα κάθε δύο εβδομάδες, το διάστημα αυτό έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα. Κάποιες βγάζουν τα κέρδη που παράγουν ακόμα και κάθε μέρα, υπό το φόβο μιας ξαφνικής αλλαγής νομίσματος.

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα κάποιες τράπεζες δεν έσβησαν ποτέ από… τα συστήματά τους τη δραχμή, μετά την υιοθέτηση του ευρώ από την Ελλάδα δέκα χρόνια πριν και είναι έτοιμες να ανταποκριθούν αν ξαφνικά η Ελλάδα αναγκαστεί να επιστρέψει στο παλιό της νόμισμα, λόγω των δημοσιονομικών της προβλημάτων.

Από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι την εισαγωγή του ευρώ, οι τράπεζες έχουν εξασκήσει τα συστήματά τους, ώστε να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους αλλαγές, σημειώνει το Reuters.

Οι παρασκηνιακές κινήσεις των τραπεζών έχουν ξεκινήσει από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα το 2009, όπως δηλώνει στο πρακτορείο

Keywords
Τυχαία Θέματα