«Όχι» Σαμαρά στην απαίτηση Ρεν για γραπτές δεσμεύσεις από τη νέα κυβέρνηση

Γραπτές δεσμεύσεις από τις ηγεσίες των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στην υπό συγκρότηση νέα ελληνική κυβέρνηση επιμένει να ζητά ο Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν. Ο πρόεδρος της ΝΔ όμως αντιδρά έντονα, θέτοντας θέμα εθνικής αξιοπρέπειας, με την επισήμανση πως έχουν ήδη δοθεί προφορικές δεσμεύσεις.

Το ζήτημα με τα συγκεκριμένα πρόσωπα από τα οποία ζητούνται οι γραπτές δεσμεύσεις

επί του νέου σχεδίου στήριξης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου ανέκυψε μετά την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν τις επόμενες ώρες κοινή επιστολή με τις υπογραφές του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Μάλιστα, όπως ανέφερε, οι δεσμεύσεις αυτές τίθενται ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου βάσει του προηγούμενου προγράμματος στήριξης της χώρας μας. Πρόσθεσε πάντως πως δεν έχει τεθεί κάτι άλλο ως προϋπόθεση.

Ακολούθησαν δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με γραπτή δήλωση τόνισε ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να θέτει υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις του. «Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει αναπόφευκτη η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία» διεμήνυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση αυτή του κ. Σαμαρά, ο Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις επέμεινε στο αίτημα για έγγραφες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς. Συγκεκριμένα, επανέλαβε ότι η μονομερής εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος διέρρηξε τις σχέσεις εμπιστοσύνης της Ελλάδας με την ευρωζώνη και η εμπιστοσύνη αυτή πρέπει να αποκατασταθεί. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη αναμένουν όχι μόνο έγγραφες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ενότητας, αλλά και εκείνες τις δράσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την 6η δόση, την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση του δεύτερου προγράμματος και τη συμμετοχή των ιδιωτών. «Είναι ουσιαστικό να αποκατασταθεί το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης» συμπλήρωσε.

Μάλιστα, σε διευκρινιστική ερώτηση αν η ευρωζώνη ζητά έγγραφες δεσμεύσεις από το νέο πρωθυπουργό της υπό συγκρότηση κυβέρνησης ή και από τους αρχηγούς των κομμάτων που θα λάβουν μέρος σε αυτήν, ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν ανέφερε πως οι «17» ζητούν γραπτές δεσμεύσεις και από τους αρχηγούς των κομμάτων, όπως συνέβη και στην Πορτογαλία προεκλογικά.

Η ΝΔ επανήλθε με νέα δήλωση, διά του εκπροσώπου της, Γιάννη Μιχελάκη, επισημαίνοντας πως το ό,τι η Ευρώπη έχει χάσει κάθε ίχνος αξιο

Keywords
Τυχαία Θέματα