Οι Αγανακτισμένοι «πέθαναν», ζήτω οι… «Occupy Wall Street»

Διαδηλώσεις και συλλήψεις στη Νέα Υόρκη και πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ

Συνολικά 250 άτομα συνελήφθησαν την Πέμπτη στις ΗΠΑ, στη διάρκεια διαδηλώσεων του κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» (Occupy Wall Street), το οποίο συμπλήρωσε δύο μήνες ζωής.

Όπως έγινε γνωστό, 64 άτομα συνελήφθησαν το βράδυ, στη διάρκεια διαδήλωσης πολλών χιλιάδων ανθρώπων, που τερματίσθηκε στη γέφυρα

του Μπρούκλιν. Το απόγευμα, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Ρέι Κέλι, είχε ανακοινώσει πως επτά αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί σε επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της ημέρας.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, είχε δηλώσει ότι υπήρξε μικρή αναστάτωση και είχε υπολογίσει τους διαδηλωτές σε λιγότερους από 1.000.

Ωστόσο το βράδυ, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος Occupy Wall Street, συνδικαλιστές και φοιτητές -20.000 σύμφωνα με τους οργανωτές- κατέλαβαν την πλατεία Φόλεϊ, στο νότιο Μανχάταν, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στις λωρίδες της γέφυρας του Μπρούκλιν που προορίζονται για τα ποδήλατα και τους πεζούς, χωρίς να αναστατώσουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική. «Δεν μπορούν να μας συλλάβουν, ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός» φώναζε το πλήθος πάνω στη γέφυρα.

Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη, στην αρχή της γέφυρας, οι διαδηλωτές κατάφεραν να προβάλουν στην πρόσοψη ενός ουρανοξύστη, τον κατάλογο των πόλεων όπου έχει διαδοθεί το κίνημα, όπως το Όκλαντ ή το Σιάτλ, και συνθήματα, όπως «Μην φοβάστε!», «Καταλάβετε τον κόσμο» ή «Χαρούμενα γενέθλια» για τους δύο μήνες του κινήματος, το οποίο «γεννήθηκε» στις 17 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες αμερικανικές πόλεις.

Στη δυτική ακτή, η αστυνομία εκκένωσε ένα καταυλισμό διαδηλωτών και προχώρησε σε περίπου 20 συλλήψεις στο Λος Άντζελες. Στην πανεπιστημιούπολη του Μπέρκλεϊ, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, οι αστυνομικές δυνάμεις αφαίρεσαν περίπου 20 σκηνές και βορειότερα, στο Όρεγκον, συνελήφθησαν 34 άτομα.

Στο Σικάγο, χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία σε ώρες αιχμής. Η αστυνομία έκανε συστάσεις σε 46 πρόσωπα. Στην Ουάσινγκτον περισσότεροι από 300 άνθρωποι διαδήλωσαν, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα