Όργιο φημών για «κανόνι» μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας!

Η εντυπωσιακή και στο άκουσμά της μόνο συμφωνία συντονισμένης παρέμβασης στις αγορές από τις σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, με στόχο την απελευθέρωση κεφαλαίων προς τα εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα και την στήριξη των αγορών εν μέσω της χειρότερης κρίσης από καταβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, μπορεί σε πρώτη φάση να αποτιμήθηκε θετικά από τις αγορές, σε δεύτερη ανάγνωση, ωστόσο, εγείρει πλήθος ερωτημάτων.

Αναλυτές της παγκόσμιας οικονομίας εκτιμούν λοιπόν ότι η αιτία και αφορμή της παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών βρίσκεται σε «πληροφορίες» που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας περί επικείμενου «κανονιού» μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας!

Συγκεκριμένα, υπήρξαν δημοσιεύματα σε αμερικανικά sites, ακόμα και στο έγκυρο Forbes, ότι το βράδυ της Τρίτης μία μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα έφτασε στο όριο της χρεοκοπίας και η διοίκησή της ενημέρωσε τις τραπεζικές αρχές της χώρας της και την ΕΚΤ περί άμεσου «κανονιού». Το μέγεθος δε, της περί ης ο λόγος, απείλησε ευθέως το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα με μια νέα Lehman Brothers!

Από αυτό λοιπόν προκύπτει, καθώς φαίνεται, και το γεγονός ότι επισπεύσθηκε η συντονισμένη δραστηριοποίηση των κεντρικών τραπεζών με το άνοιγμα γραμμών ρευστότητας προς την σχεδόν «παγωμένη» διατραπεζική αγορά.

Αρκετοί ήταν οι αναλυτές που «θυμήθηκαν» πως, την αμέσως προηγούμενη φορά που οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε μια συντονισμένη παρέμβαση, μικρότερου βεληνεκούς πάντως, ήταν αρκετούς μήνες πριν, αλλά λίγες μόνο ημέρες προτού «σκάσει» τελικά η «βόμβα» για τη γαλλο-βελγική τράπεζα Dexia…

Keywords
Τυχαία Θέματα