«Παγώνουν» λόγω εκλογών οι αποκρατικοποιήσεις

Με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ.

«Παγώνει» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης καθώς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θα απέχει από τη λήψη αποφάσεων οι οποίες είναι δεσμευτικές για το μέλλον.

Στην απόφαση αυτή προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στη συνεδρίασή του της 15ης Μαΐου. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι παρατηρητές που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση

του συμβουλίου.

Τα έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων θα διοχετεύονταν για την κάλυψη τόκων και χρεολυσίων, μέσω του ειδικού λογαριασμού που έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου και μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης που θα προκύψει από τις νέες εκλογές θα απέχει από τη λήψη αποφάσεων οι οποίες είναι δεσμευτικές για το μέλλον.

Η απόφαση ελήφθη παρά την προσπάθεια του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου να εξευρεθεί τρόπος συνέχισης της λήψης αποφάσεων για τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος που είναι απλώς προπαρασκευαστικές πράξεις».

Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την αξιοποίηση ακινήτων (Ελληνικό, Αφάντου, Κασσιώπη και Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης) και την πώληση των Κρατικών Λαχείων και της ΔΕΠΑ.

Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, θα έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση μέρους του ΟΠΑΠ, κάτι που δεν έχει συμβεί και όπως όλα δείχνουν μετατίθεται για το δ’ τρίμηνο του έτους.

Μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί πώληση για το τρέχον έτος και θεωρείται απίθανο μέσα στο δεύτερο 6μηνο του έτους να εξασφαλιστούν έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ, που είναι και ο στόχος για το 2012. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, έως τα τέλη Ιουνίου θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει πωλήσεις μεγάλων ΔΕΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 τα έσοδα από από αποκρατικοποιήσεις έφτασαν τα 1,8 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα