«Πακέτο» μέτρων της Κομισιόν για διάσωση τραπεζών χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων

Σημαντική βήμα προς την τραπεζική ενοποίηση

Σημαντικό βήμα προς την τραπεζική ενοποίηση, που προωθούν η ΕΚΤ και άλλοι φορείς, αποτελούν οι νέες προτάσεις της Κομισιόν για την επίλυση των τραπεζικών προβλημάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η πρόταση, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, προτείνει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών, προκειμένου να μην επαναληφθεί το χάος που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers

το 2008.

«Η σημερινή πρόταση αποτελεί ουσιαστικό βήμα στην πορεία προς την Τραπεζική Ένωση στην ΕΕ, και θα καταστήσει πλέον υπεύθυνο τον τραπεζικό τομέα. Αυτό θα συμβάλλει στη σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην ΕΕ στο μέλλον, καθώς προσπαθούμε να ενισχύσουμε και να ενοποιήσουμε περισσότερο τις αλληλεξαρτώμενες οικονομίες μας» αναφέρει ο Μπαρόζο σε ανακοίνωσή του.

«Η ΕΕ ανταποκρίνεται πλήρως στις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του G20» σημειώνει. «Ήδη, δύο εβδομάδες πριν από τη διάσκεψη κορυφής στο Los Cabos, η Επιτροπή παρουσιάζει πρόταση, που θα συντείνει στην προστασία των Ευρωπαίων φορολογουμένων και ευρωπαϊκών οικονομιών από τις επιπτώσεις τυχόν τραπεζικής χρεοκοπίας».

«Η χρηματοπιστωτική κρίση έχει κοστίσει πολλά χρήματα στους φορολογουμένους. Η σημερινή πρόταση είναι το τελικό μέτρο στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των δεσμεύσεών μας στο πλαίσιο της G20 για τη βελτίωση της νομοθεσίας στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Πρέπει να εξοπλίσουμε τις δημόσιες αρχές, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά τις μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις. Αλλιώς, θα πρέπει για άλλη μια φορά να πληρώσουν το λογαριασμό οι πολίτες, ενώ οι διασωθείσες τράπεζες θα συνεχίσουν να ενεργούν όπως πριν, εφόσον θα γνωρίζουν ότι και πάλι θα διασωθούν» αναφέρει από την πλευρά του ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, οι προτάσεις που εξέδωσε την Τετάρτη για κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών, εξασφαλίζουν ότι στο μέλλον οι Αρχές θα διαθέτουν τα μέσα για να παρεμβαίνουν αποφασιστικά, πριν εμφανιστούν προβλήματα και σε αρκετά πρώιμο στάδιο της διαδικασίας, σε περίπτωση εμφάνισης προβλημάτων.

Επιπλέον, εάν η χρηματοοικονομική κατάσταση μιας τράπεζας επιδεινωθεί τόσο, ώστε να μην μπορεί να διορθωθεί, η πρόταση εξασφαλίζει ότι οι κρίσιμης σημασίας λειτουργίες της τράπεζας μπορούν να διασωθούν, ενώ το κόστος της αναδιάρθρωσης και της εξυγίανσης των χρεοκοπημένων τραπεζών βαρύνει τους ιδιοκτήτες και τους πιστωτές τους και όχι τους φορολογουμένους.

Το πλαίσιο εξυγίανσης βασίζεται σε πρόσφατες προσπάθειες διαφόρων κρατών – μελών για τη βελτίωση των εθνικών συστημάτων εξυγίανσης. Ενισχύει τα εν λόγω συστήματα σε βασικούς τομείς και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εργαλείων εξυγίανσης στην ολοκληρωμένη χρηματοπιστωτική αγορά της Ευρώπης.

Τα προτεινόμενα εργαλεία χωρίζονται σε εξουσίες «πρόληψης», «έγκαιρης παρέμβασης» και «εξυγίανσης», ενώ η παρέμβαση των αρχών γ

Keywords
Τυχαία Θέματα