Παπαδήμος με Μπαρόζο για το ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ»

Για τις 16:00 ώρα Ελλάδος είναι προγραμματισμένη στις Βρυξέλλες η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Πία Αρεκίλντε, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην ανάγκη εφαρμογής των μέτρων του δεύτερου προγράμματος, στην ταχεία απορρόφηση των πόρων της ΕΕ για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και στο έργο της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Επί τάπητος θα τεθεί η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με ένα μνημόνιο ανάπτυξης, με ένα πακέτο συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ (11,2 δισ. από κοινοπραξία και 19 δισ. αποκρατικοποιήσεις) μέχρι και το 2015 και ενδεχομένως περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο «Μάρσαλ» για την Ελλάδα δεν εξαντλείται στην ανάλωση του υπολοίπου των 11,2 δισ. ευρώ από χρήματα του ΕΣΠΑ. Περιλαμβάνει και τη χρήση 1,5 δισ. ευρώ από τα χρήματα αυτά για τη δημιουργία δύο ταμείων εγγυήσεων για ΜΜΕ και χρηματοδότηση των υποδομών, που είναι δυνατόν να διαθέσουν περίπου 5.000.000.000 ευρώ «φρέσκου» χρήματος στην πραγματική οικονομία.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του κ. Μπαρόζο, μετά την έγκριση από το Eurogroup, την περασμένη εβδομάδα, του δευτέρου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.

Ο κ. Παπαδήμος θα έχει στις βαλίτσες του όλα τα προαπαιτούμενα για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης, καθώς μέχρι την Τετάρτη θα έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής τα μέτρα για το «ψαλίδι» σε μισθούς-συντάξεις και τις αλλαγές στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για την υποχρεωτική συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η συνάντηση θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και θα συμμετάσχουν οι Επίτροποι για την οικονομία Όλι Ρεν, για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάνες Χαν, για την απασχόληση Λάζλο Άντορ και για τον προϋπολογισμό Γιάνος Λεβαντόβσκι. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και σύντομη συνέντευξη Τύπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα