Πράσινο φως στο νέο δάνειο και στην άμεση εκταμίευση πέντε δισ. ευρώ δίνει το Eurogroup

Η τελική έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας αναμένεται να δοθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, οπότε και λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό δίκαιο, ύστερα από την επιτυχημένη έκβαση του PSI, αν και η οριστικοποίηση του προγράμματος εκταμίευσης των 130 δισ. ευρώ θα «κλειδώσει» την προσεχή Τετάρτη, στη συνεδρίαση του Euroworking Group.

Οι υπουργοί

Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν ήδη λάβει σαφέστατο μήνυμα από την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για το ύψος της συμμετοχής του Ταμείου στο νέο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, αν και το τελικό ποσό θα το γνωρίζουν λίγες ημέρες αργότερα, εντός της τρέχουσας εβδομάδος, όταν και αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, ταυτόχρονα με την έγκριση του νέου δανείου προς τη χώρα μας, το Eurogroup θα αποφασίσει και για την εκταμίευση της δόσης των πέντε δισ. ευρώ από τα εναπομείναντα κεφάλαια των 34,4 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου.

Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα κεφάλαια αναμένονται στη χώρα μας λίγο πριν από τις 20 Μαρτίου, προκειμένου να εξοφληθεί και το ομόλογο ύψους 14,4 δισ. ευρώ, που λήγει τη συγκεκριμένη περίοδο.

Παράλληλα, θα κινούνται και οι διαδικασίες όσον αφορά στις ενισχύσεις που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η τελευταία «πράξη» στο έργο του PSI+ θα παιχθεί στις 11 Απριλίου, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων υπό ξένο δίκαιο, αλλά μέχρι τότε οι ημερομηνίες-«κλειδιά» είναι οι εξής:

- Σήμερα 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων. Την ίδια μέρα υπάρχει και η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup για το μήνα Μάρτιο. Επίσης, φτάνει στην Αθήνα και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος την Πέμπτη θα παρουσιάσει την έκθεση προόδου για τη χώρα μας, ενώ θα προετοιμάσει το έδαφος για την άφιξη των 40 εκπροσώπων της Κομισιόν, που αναμένεται να εγκατασταθούν σε όλα τα υπουργεία έως το τέλος του τρέχοντος μηνός.

- Τετάρτη 14 Μαρτίου, σε συνεδρίαση του Euroworking Group, «κλειδώνει» το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και οριστικοποιείται το πρόγραμμα των εκταμιεύσεων.

- Πέμπτη 15 Μαρτίου, πραγματοποιείται η συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα.

- Τρίτη 20 Μαρτίου, εκταμιεύονται χρήματα με στόχο την κάλυψη μέρους των ομολόγων που λήγουν, ύψους 14,4 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υπολογίζονται σε 4,6 δισ. ευρώ. Επίσης, αναμένονται και 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

- Τετάρτη 11 Απριλίου, γίνεται η ανταλλαγή των ομολόγων υπό ξένο δίκαιο. Στις αρχές Απριλίου έρχεται και η πρώτη μεγάλη δόση του νέου πακέτου βοήθειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με τη λήξη τη διαδικασίας για τον επίσημο τομέα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ανακοινώσει τον τρόπο, με τον οποίο θα

Keywords
Τυχαία Θέματα