Προς συνέχιση της απεργίας οι ναυτεργάτες μετά τη συνάντηση με Διαμαντοπούλου

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση της υπουργού Ανάπτυξης Άννας Διαμαντοπούλου με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, σε μία προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να ανασταλεί η απεργία των ναυτεργατών. Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι συνδικαλιστές, καθώς δεν πήραν κάτι περισσότερο από αυτά που είχαν συζητήσει το περασμένο Σάββατο, με τη διαφορά ότι, αυτήν τη φορά, τα πήραν γραπτώς.

Η Άννα Διαμαντοπούλου

τους επισήμανε ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη νησιωτική Ελλάδα, ενώ υπάρχουν προβλήματα τροφοδοσίας. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ θα συνεδριάσει αργά το μεσημέρι για να αποφασίσει εάν θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις ή όχι.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Αντώνης Νταλακογιώργος, είχε δηλώσει ότι θα εισηγηθεί συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ η ίδια η υπουργός έκανε λόγο για καλό κλίμα στη συνάντηση. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κουτρουμάνης, ήταν εκείνος που αποχώρησε πρώτος από τη συνάντηση με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), παρουσία της Άννας Διαμαντοπούλου.

Την αναστολή των κινητοποιήσεων ζητούν και οι έμποροι, επισημαίνοντας ότι «το δίκαιο του ενός δεν μπορεί να είναι η καταστροφή του άλλου».  «Το ελληνικό εμπόριο για άλλη μια φορά απευθύνει έκκληση στην ΠΝΟ, παρά τα δίκαια αιτήματά της, να περιορίσει τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις και να επιτρέψει από το βράδυ της Τρίτης να γίνουν κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων, από και προς τα νησιά για την μεταφορά των ευπαθών προϊόντων» δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης.

Σε επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης προειδοποιεί ότι «οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα αναγκαστούν να χάσουν μεγάλο κομμάτι της σοδειάς και κατ’ επέκταση του εισοδήματός τους.

«Πολλά από τα κρητικά προϊόντα είναι ευπαθή και τροφοδοτούν μεγάλα τμήματα της ελληνικής περιφέρειας, όπως και αγορές του εξωτερικού. Σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, η απώλεια αγορών είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό της χώρας είναι μια οδυνηρή συνέπεια» τονίζει ο κ. Αρναουτάκης.

Επίσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) Δημήτρης Μαθιός δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι επιχειρήσεις και οι εξαγωγές δεν μπορεί να είναι όμηροι των κινητοποιήσεων. «Όταν οι επιχειρηματίες και οι επιχειρηματικές δράσεις, με πρώτες εκείνες των εξαγωγών, βρίσκονται σε ομηρεία λόγω των αντιπαραθέσεων και των διεκδικήσεων κοινωνικών ομάδων που αισθάνονται ότι αδικούνται, η όλη προσπάθεια θα εγκλωβίζεται μονίμως και θα αδρανοποιείται» είπε.

Έκκληση προς την κυβέρνηση και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ώστε να μη βρεθούν τα νησιά ξανά απομονωμένα από την απεργία των ναυτικών, απηύθυνε με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.

Ο κ. Μαχαιρίδης απέστειλε επιστολή προς την ΠΝΟ και το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγ

Keywords
Τυχαία Θέματα