Πρόσθετα μέτρα για το 2012 «δείχνουν» οι αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού

Ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων, εντός του 2012, προκύπτει από τις δραματικές αποκλίσεις που εμφανίζουν το μήνα Ιανουάριο έσοδα και δαπάνες, ακόμα και έναντι των νέων, αναθεωρημένων στόχων.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού υστερούν κατά 470 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες υπερβαίνουν τους στόχους κατά 951 εκατ. ευρώ και η συνέχεια είναι ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένου ότι η ύφεση βαθαίνει και οι εισπράξεις από το φορολογικό τομέα καθίστανται αβέβαιες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο ανήλθε

σε 490 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος ύψους 154 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2011, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού τον πρώτο μήνα του έτους διαμορφώθηκε στα 33 εκατ. ευρώ, από πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 747 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2011.

Μεταξύ των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη υπάρχει σημαντική διαφορά, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι τα στοιχεία της ΤτΕ είναι σε ταμειακή βάση, δηλαδή καταγράφονται όλες οι ροές εσόδων, όπως και οι εισπράξεις κονδυλίων τον Ιανουάριο, που όμως αφορούν έσοδα του 2011.

Με την αποτύπωση των εσόδων σε δημοσιονομική βάση και τη μεταφορά στο 2011 των συγκεκριμένων εσόδων, προκύπτουν τεράστιες αποκλίσεις, που προβληματίζουν για τη συνέχεια.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως οι λόγοι της αύξησης των δαπανών σε σχέση με τον Ιανουάριο 2011 είναι η υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 410 εκατ. ευρώ και των μεταβιβάσεων προς τα νοσοκομεία για τακτοποίηση παλαιότερων οφειλών κατά 180 εκατ. ευρώ.

Σωτήρια, πάντως, αποδείχτηκε η ρύθμιση των ληξιπροθέσμων χρεών για τις εισπράξεις του Δημοσίου το Φεβρουάριο, αν και η αρνητική πορεία για έναν ακόμη μήνα των εσόδων από το ΦΠΑ ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς διαπιστώνει ότι, χωρίς ρυθμίσεις και με «παγωμένη» την αγορά, οι προοπτικές για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν είναι αισιόδοξες.

Η αθρόα προσέλευση φορολογουμένων τις δυο τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου στις ΔΟΥ, για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα να παρουσιάζουν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, αύξηση κατά περίπου 12%.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κρίνει ότι ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα, μέχρι και τον Ιούνιο, οπότε και θα έχει διαφανεί εάν είναι εφικτός ο στόχος για μείωση του ελλείμματος φέτος στο 6,7% του ΑΕΠ ή θα χρειαστούν νέα πρόσθετα μέτρα, που θα έρθουν με τις νέες παρεμβάσεις της περιόδου 2013 – 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα