Πρώτη στην… προβοκάτσια η Fitch: Υποβάθμισε την Ελλάδα λόγω του «φόβου» εξόδου από το ευρώ

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε CCC από B- προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση, η υποβάθμιση της Ελλάδας αντανακλά τον αυξημένο κίνδυνο η Ελλάδα να μην μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

«Η

ισχυρή παρουσία κομμάτων κατά της λιτότητας στις εκλογές της 6ης Μαΐου και η αποτυχία συγκρότησης κυβέρνησης που ακολούθησε, υπογραμμίζει την έλλειψη λαϊκής και πολιτικής στήριξης στο οικονομικό πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ» υπογραμμίζει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επισημαίνει ότι, σε περίπτωση που μετά τις νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, με εντολή να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας και διαρθρωτικής προσαρμογής, η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ είναι πιθανή.

Προσθέτει δε, ότι μια έξοδος της χώρας θα σηματοδοτούσε μια γενικευμένη κήρυξη χρεοκοπίας για τους κατόχους ομολόγων στον ιδιωτικό και στον επίσημο τομέα, παρά την πρόσφατη σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η Fitch είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας πριν από δύο μήνες, μετά την την ολοκλήρωση του προγράμματος περικοπής του ελληνικού χρέους, του PSI.

Keywords
Τυχαία Θέματα