Πρώτο κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση στο Eurogroup

Το θέμα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να βρεθεί για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup, στο οποίο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γ.Ζανιάς.

Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη των Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη ο κ. Ζανιάς καταρχάς θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει χρόνο για την Ελλάδα, παρουσιάζοντας και τις βασικές αρχές

και προσδοκίες της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, το έργο του αναμένεται ιδιαιτέρως δύσκολο και οι ερωτήσεις που θα δεχθεί πιεστικές δεδομένης της στάσης των εταίρων που -τουλάχιστον σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επίσημες δηλώσεις- φαίνεται ότι «δεν σηκώνουν κουβέντα» για αλλαγές στην ουσία του μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφοφίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ζητήσουν δείγμα γραφής από την Ελλάδα ώστε να ανοίξει ο διάλογος για την επιμήκυνση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος κατά δύο χρόνια.

Ολα δείχνουν το Eurοgroup θα λάβει την απόφαση για την έγκριση (η εκταμίευση ενδέχεται να καθυστερήσει) του 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από την προηγούμενη δόση (του Μαΐου) προς στην Ελλάδα. Κατά την τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των κρατών μελών της ευρωζώνης (Euro Working Group) τη Δευτέρα το κλίμα ήταν θετικό, με την εξαίρεση χωρών που συνεχίζουν αντιδρούν, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία.

Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο μεγαλύτερο μέρος από το 1δισ. ευρώ, 900 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να καταβληθεί από την Ελλάδα ως συμμετοχή στον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM ως το τέλος Ιουλίου, ενώ συνολικά η Ελλάδα θα «βάλει» στο ESM 2 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου χωρίς το 1δισ. ευρώ επαρκούν ως τέλος Ιουλίου.

Στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τον κ. Σαμαρά, θα μεταβούν στις Βρυξέλλες και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, προκειμένου να ενισχύσουν με δικές τους επαφές με τα συγγενικά τους κόμματα την προσπάθεια διαπραγμάτευσης της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα