Προϋπολογισμός και νέα μέτρα «κρέμονται» από το χαράτσι στα ακίνητα

Νέα, πρόσθετα μέτρα «στην πλάτη» εκατομμυρίων Ελλήνων αναμένεται να πάρει το οικονομικό επιτελείο, όπως άφησε να εννοηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος και στις δηλώσεις του τη Δευτέρα, εάν δεν βγουν τα νούμερα του προϋπολογισμού και, κυρίως, αν δεν εισπραχθεί το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Από το ειδικό τέλος ακινήτων

η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει 700 εκατ. ευρώ φέτος και άλλα 2,9 δισ. το 2012. Με την ύφεση όμως να αγγίζει ήδη το 6%, έναντι του 5,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, η «μαύρη τρύπα» ανοίγει διαρκώς και η ανάγκη να εισπραχθούν οι φόροι μεγαλώνει.

Ποια θα είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα καλύψουν μια υστέρηση της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ; Αυτό θα είναι και το αντικείμενο των συνεχών διαβουλεύσεων με την Τρόικα, ωστόσο οι λύσεις είναι πολλές, άδικες και ήδη βρίσκονται στο τραπέζι.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών αποκλείει νέα εισπρακτικά μέτρα, σε περίπτωση αποτυχίας στους στόχους που θέτει το Μνημόνιο, θεωρείται βέβαιο πως η κυβέρνηση θα οδηγηθεί και πάλι:

- στην επιβολή νέας (μεγαλύτερης) έκτακτης εισφοράς σχεδόν σε όλους

- στην αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και στα ποτά

- στις αυξήσεις τιμολογίων των κρατικών ΔΕΚΟ

Επί της ουσίας όμως, για να καλυφθεί βραχυπρόθεσμα η υστέρηση εσόδων, αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη και πιο δραστική περικοπή κρατικών δαπανών. Αυτό σημαίνει:

- «κόψιμο» της χρηματοδότησης και περισσότερα «λουκέτα» σε φορείς του Δημοσίου που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό

- διεύρυνση της εφεδρείας

- απολύσεις προσωπικού

- οριζόντιες μειώσεις μισθών πέραν όσων προβλέπει το ενιαίο μισθολογιο

- μεγαλύτερο «μαχαίρι» στις συντάξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα