Ψηφοφορία-τεστ για την Ελλάδα και την κυβέρνηση Μέρκελ στη γερμανική Βουλή

Το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας καλείται να εγκρίνει τη Δευτέρα η γερμανική Βουλή, σε μια ψηφοφορία που χαρακτηρίζεται ως δοκιμασία για τον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα ως προς την

έγκρισή του, καθώς πρόκειται να υπερψηφιστεί από το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αλλά και το κόμμα των Πρασίνων. Ωστόσο, περίπου 15 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν προαναγγείλει ότι θα το καταψηφίσουν.

Την ίδια ώρα, επικρίσεις κατά του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ (CSU) και των δηλώσεών του περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη διατύπωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.

Με δήλωση του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt, ο κ. Βεστερβέλε έκανε λόγο για «σπέκουλα για έξοδο της Ελλάδας» από το ευρώ, αλλά και για «λόγια» που κινδυνεύουν να καταστρέψουν την εμπιστοσύνη, η οποία αποκαθίσταται με το πακέτο βοηθείας που ψηφίζεται σήμερα από τη γερμανική Βουλή.

«Δεν καταλαβαίνω την πολιτική σπέκουλα σχετικά με μια Ελλάδα έκτος Ευρωζώνης. Ό,τι έχουμε διαπραγματευτεί και συμφωνήσει, πρέπει να ισχύσει -και μάλιστα και από τις δύο πλευρές. Το πακέτο βοήθειας έχει πιθανότητα να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη, μόνο εάν δεν διαλυθεί άμεσα με τα πολλά λόγια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Αλλά και κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο αποστασιοποιήθηκαν από την πρόταση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών. Όπως ανέφεραν, η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει «αμετάβλητη» και στοχεύει στην σταθεροποίηση της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, με τις σκληρές προσπάθειες των ιδίων των Ελλήνων και την ευρωπαϊκή βοήθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα