«Ρίσκο», «στοίχημα», «τζόγος», «βόμβα»: Ανησυχία και επιφυλάξεις στις ξένες κυβερνήσεις και τον Τύπο για το ελληνικό δημοψήφισμα

Έκπληξη σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλεί η εξαγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της νέας δανειακής σύμβασης. Το Βερολίνο φάνηκε να αιφνιδιάζεται, το Παρίσι αφήνει να διαρρεύσει ότι ο Νικολά Σαρκοζί είναι «θλιμμένος», ενώ ανάλογη είναι η στάση και των λοιπών ευρωπαϊκών

κυβερνήσεων. Την ίδια ώρα, ο διεθνής Τύπος μιλάει για «στοίχημα» και «ρίσκο», εκτιμώντας ότι, τελικά, αυτοί που θα προτιμήσουν το χάος της χρεοκοπίας από μια μακρόχρονη λιτότητα, θα είναι πολλοί…

Τη θλίψη του για την κίνηση Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη δανειακή σύμβαση εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, όπως μετέφερε στενός του συνεργάτης στην εφημερίδα Le Monde.

Παράλληλα, το Παρίσι εκτιμά ότι όλα πλέον πρέπει να γίνουν από την αρχή για την αποτροπή γενικευμένης κρίσης στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, είναι ορατό το ενδεχόμενο κατάρρευσης του συνόλου των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι ήταν από τους στενότερους συμμάχους της Αθήνας στην Ευρώπη, ενώ οι προσωπικές σχέσεις ΣαρκοζίΠαπανδρέου ήταν πολύ καλές.

Η γερμανική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να προαναγγείλει δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής. Πρόκειται για μια εσωτερική εξέλιξη, λέει το υπουργείο Οικονομικών.

Το δημοψήφισμα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο BBC, τονίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου θα ισχυριστεί ότι είναι εθνικό συμφέρον της Ελλάδας η στήριξη της δανειακής συμφωνίας.

Χωρίς αυτήν, θα πει, η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία και την καταστροφή. Θα στηρίξει την εκστρατεία του σε μία έκκληση για πατριωτισμό. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC, όσες φορές επισκέφθηκε την Ελλάδα, διαπίστωσε ότι πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμήσουν το χάος της χρεοκοπίας, παρά τη μακρόχρονη λιτότητα.

Για υψηλού ρίσκου στοίχημα κάνει λόγο και η Wall Street Journal, καθώς επισημαίνει ότι το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μπορεί να υπονομεύσει τη διεθνή προσπάθεια για τη διάσωση του ευρώ. Το «ναι» ενδέχεται να προκαλέσει νέες μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες που απειλούν να παραλύσουν τη χώρα, σε μία προσπάθεια αντίστασης στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας για την εκταμίευση των δόσεων του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ένα «όχι» μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση και να διακοπεί η διεθνής βοήθεια προς την Ελλάδα, αφήνοντας τη χώρα να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία.

«Η Ελλάδα τζογάρει με δημοψήφισμα για τη νέα συμφωνία» είναι ο τίτλος του σχετικού τηλεγραφήματος του Associated Press, στο οποίο πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η έκβαση παραμένει άγνωστη σε «αυτήν τη νέα τροπή που παίρνει η ελληνική τραγωδία».

Σε καθαρά ενημερωτικό πλαίσιο κινήθηκε η αναμετάδοση της είδησης από το Bloomberg, το οποίο όμως αναφέρει πως ο «ελιγμός του Γιώργου Παπανδρέου κινδυνεύει να σπρώξει τη χώρα στη χρεοκοπία, εάν οι ψηφοφόροι απορρίψουν τη συμφωνία».

Οι βρετα

Keywords
Τυχαία Θέματα