Σαμαράς προς Τρόικα: «Εμείς θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αλλά οι δικές σας προβλέψεις δεν έχουν επιβεβαιωθεί»

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να βγει η οικονομία από την ύφεση, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους εκπροσώπους της Τρόικας, κατά την 50λεπτη συνάντηση που είχε μαζί τους την Πέμπτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε

στους εκπροσώπους της Tρόικας το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, όπου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ιδιοκτησία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επισήμανε στους εκπροσώπους της Τρόικας ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει εγγενείς δυσκολίες και ότι οι προβλέψεις τους δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Αντίθετα, σημείωσε ότι η μέχρι στιγμής υλοποίηση του προγράμματος έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση στην ελληνική οικονομία και ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, παράλληλα με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Σημασία αποδίδει η κυβέρνηση και στη συνάντηση που θα έχει την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών με το κλιμάκιο της Τρόικας, καθώς την επομένη ο Γιάννης Στουρνάρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στο Eurogroup. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι όποιες αποφάσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων να μην απαιτούν την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, κάτι που θα περιπλέξει την κατάσταση και θα ανοίξει νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Από την άλλη πλευρά, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο φαίνεται πως θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης απέναντι στην Τρόικα, όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, με αιχμή το θέμα των απολύσεων. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους οργανισμούς που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν, θα είναι προϊόν συλλογικής απόφασης των κομμάτων που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, μετά τη συνάντηση με την Τρόικα, η συζήτηση έγινε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα. Όπως είπε, «συζητήθηκε η πορεία των μεταρρυθμίσεων και τέθηκαν οι προτεραιότητες ανά τομέα».

Ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκαν διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν, συζητήθηκαν ζητήματα μεθόδου εργασίας και από την Παρασκευή θα ξεκινήσουν τις συνεδριάσεις τους οι ομάδες εργασίας του υπουργείου με την Task Force.

Στόχος, σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, είναι η προετοιμασία της συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης, για ένα «κράτος αποτελεσματικό και οικονομικό, διότι αυτό ζητάνε οι Έλληνες πολίτες».

Η Τρόικα από την πλευρά της σημείωσε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά στην στατιστική ενημέρωση και σημείωσε τις καθυστερήσεις που έχουν γίνει στους στόχους που έχουν τεθεί από την Task Force.


Keywords
Τυχαία Θέματα