Σε ιδιώτες η αποκομιδή και ο «πόλεμος» των σκουπιδιών καλά κρατεί…

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η ρήξη της πολιτείας με τους εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Από τη μία, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε την ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες και ξεκαθάρισε ότι το προσωπικό ΟΤΑ που απεργεί, κάνει καταλήψεις ή εμποδίζει την αποκομιδή απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, δεν θα πληρώνεται. Από την άλλη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ απαντά με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από

το πρωί της Παρασκευής.

Δέσμη αποφάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών, που κατακλύζουν τους δρόμους της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης.

Στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Καστανίδης ξεκαθάρισε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ότι δεν θα πληρώνεται το προσωπικό ΟΤΑ που απεργεί, κάνει καταλήψεις ή εμποδίζει την αποκομιδή απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.

Το ίδιο θα ισχύει, όπως διευκρίνισε, και για τους εργαζόμενους στον ΕΣΔΚΝΑ και στον Σύνδεσμο ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης.

Για τα παραπάνω θα αποσταλεί εγκύκλιος στους ΟΤΑ, ενώ, όπως προειδοποίησε ο υπουργός, για όποιον παραβιάσει την εγκύκλιο, θα υπάρξει καταλογισμός των σχετικών ποσών σε βάρος του.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους δημάρχους να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχει η νομοθεσία (άρθρο 61 του ν. 3979/2011), σύμφωνα με το οποίο μπορούν να αναθέσουν συγκεκριμένες υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων, καθώς και υπηρεσίες καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοσίων κτιρίων σε ιδιώτες.

Ήδη, ο περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε πως αναθέτει σε ιδιώτες την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ο κ. Καστανίδης ανέφερε επιπλέον ότι η λειτουργία των ΧΥΤΑ Φυλής στην Αττική και Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη θα εξασφαλιστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιστρατεύοντας τα ΜΑΤ.

Προειδοποίησε τέλος ότι, αν δεν ομαλοποιηθεί αμέσως η κατάσταση, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει όλο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, διευκρίνισε πως, αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση εντός ολίγων ημερών, η ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες μπορεί να είναι και μόνιμη λύση.

«Η δημόσια υγεία κινδυνεύει από τη συγκέντρωση τεράστιου όγκου σκουπιδιών κυρίως στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Κατηγόρησε ακόμη τους εργαζομένους ότι, παρά τη «διαλλακτική και με διάθεση συνεννόησης στάση της κυβέρνησης», συνεχίζουν «αδιάλλακτοι τις κινητοποιήσεις τους, κλείνοντας ΧΥΤΑ, καταλαμβάνοντας δημοτικά καταστήματα, αποκλείοντας ακόμη και τη λειτουργία παιδικών σταθμών».

Σημείωσε μάλιστα ότι, παρά τις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ζητώντας να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις, η Ομοσπονδία τις απέρριψε, «αγνοώντας το συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών και τη συνταγματικά κ

Keywords
Τυχαία Θέματα