Σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» υποβάθμισε την Ελλάδα η Standard & Poor’s

Στην κατηγορία SD (Selective Default), που ισοδυναμεί με επιλεκτική χρεοκοπία, από CCC, υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Ο οίκος είχε ανακοινώσει από το καλοκαίρι

ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μερική χρεοκοπία, όταν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την περικοπή του ελληνικού χρέους, καθώς κρίνεται ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των ομολόγων της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βαθμολογία SD ισοδυναμεί με μερική χρεοκοπία. Ωστόσο, η Standard & Poor’s διευκρίνισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία CCC, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απομείωσης του χρέους, περί τα μέσα Μαρτίου.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup».

Η ανακοίνωση τονίζει ακόμη ότι η υποβάθμιση «δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς η όποια επίδρασή της στη ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «μετά την ολοκλήρωση του PSI, η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω».

«Ελαβα γνώση της απόφασης της Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την Ελλάδα στη βαθμίδα SD… Αυτή η απόφαση και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις είχαν προβλεφθεί και ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό του PSI» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, ο κ. Γιούνκερ αναφέρει επίσης ότι περιμένει «ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο PSI», ενώ επισημαίνει την πρόθεση του οίκου S&P να αναβαθμίσει την αξιολόγηση, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα