Σίγησε για πάντα το «αηδόνι της Κρήτης»

Ο λαουτιέρης Νίκος Μανιάς (Μανιαδάκης) απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών.

Ένας από τους τελευταίους γνήσιους εκφραστές της γνήσιας κρητικής παραδοσιακής μουσικής έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή. Ο λαουτιέρης Νίκος Μανιάς, γνωστός και ως «αηδόνι της Κρήτης», απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών, αφήνοντας φτωχότερη την κρητική μουσική και παράδοση. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στην Επισκοπή Ρεθύμνου.

Ο Νίκος Μανιάς (κανονικό επιθέτο Μανιαδάκης) γεννήθηκε το 1931 στην Επισκοπή Ρεθύμνου. Τελευταίο παιδί μιας επταμελούς οικογένειας με μουσική παράδοση, πήρε στα 16 του χρόνια, το 1947, δώρο από ένα θείο του μια λύρα, που όμως εγκατέλειψε γρήγορα, για χάρη του λαούτου, το οποίο υπηρέτησε ευλαβικά για περισσότερα από 60 χρόνια. Από το 1958, σε ηλικία 27 ετών, μέχρι και σήμερα, ζούσε στο αγαπημένο του Ρέθυμνο, με τη σύζυγο του και τα παιδιά του.

Είχε συνεργαστεί με αρκετούς καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως με τον Θανάση Σκορδαλό, τον Βαγγέλη Μαρκογιαννάκη, τον συντοπίτη του Μανώλη Κακλή, τον Γιώργο Καλομοίρη, τον Νίκο Σωπασή, τον Βασίλη Σκουλά, τον Γεράσιμο Σταματογιαννάκη, τον Νίκο Τσαγκαράκη, τον Γιάννη Σκαλίδη, κ.ά., αλλά και με καλλιτέχνες από τη νεότερη γενιά, όπως με τον Στέλιο Σταματογιαννάκη, τον Χρήστο Στιβακτάκη, τους αδερφούς Φραγκιαδάκη, τον Νίκο Ζωιδάκη, κ.ά.

Η δεξιοτεχνία του τον κατατάσσει στους αξιόλογους λαουτιέρηδες της Κρήτης, αν και τα τελευταία χρόνια δεν σόλαρε, αλλά κυρίως τραγουδούσε. Ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο και μια σειρά από «Ταμπαχανιώτικα» τραγούδια, που αποτέλεσαν σταθμό στην καριέρα του, όπως το «Αμέτε με εις την εκκλησιά» και το «Πες μου και γιάντα την χτυπάς».

Keywords
Τυχαία Θέματα