Σκληρές διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί η σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ

Αναζητείται συμφωνία στο ΠΑΣΟΚ για την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου ή για μία «ήπιας μορφής» προσωρινή διαρχία, έτσι ώστε να μην επικρατήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο, που θα διεξαχθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, 14-15 Ιανουαρίου.

Έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου

να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα της ηγεσίας, εν όψει της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και, κατόπιν, του Εθνικού Συμβουλίου στις 14-15 Ιανουαρίου. Ο φόβος ότι, εάν το κλίμα σύγκρουσης μεταφερθεί στη βάση, όχι απλώς θα διαλύσει ό,τι ακόμη υπάρχει από το Κίνημα, αλλά και θα το διασύρει στα μάτια της κοινής γνώμης, κάνει τους πάντες στην ηγεσία να κινούνται προσεκτικά και να αναζητούν μια συμφωνία, που να εξασφαλίζει τουλάχιστον την ομαλή μετάβαση στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος, ακόμη και δελφίνοι, δεν θα αρνούνταν την παραμονή του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία και την εκλογή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή από άλλο κομματικό όργανο του υποψήφιου πρωθυπουργού, αρκεί να μην αναδύεται η εικόνα και η αίσθηση μιας παραλυτικής διαρχίας και ενός διχασμού, που θα αποδυναμώνει το νέο επικεφαλής στη μάχη του έναντι του Αντώνη Σαμαρά. Το κύριο ζητούμενο στις συζητήσεις αυτές είναι ο ακριβής ρόλος, που θα έχει πλέον ο κ. Παπανδρέου.

Αδιαπραγμάτευτη θέση, τουλάχιστον της βενιζελικής πτέρυγας, είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός να εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Προς το παρόν, η πλευρά Παπανδρέου φαίνεται να δυστροπεί σε μια τέτοια εξέλιξη, θεωρώντας ότι αυτό θα καταστήσει τον σημερινό πρόεδρο «διακοσμητικό». Δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν η περίεργη και ακατανόητη αυτή επιμονή του «παπανδρεϊκού» περιβάλλοντος γίνεται για να εξασφαλιστούν άλλα ανταλλάγματα για μία «ασφαλή» έξοδο του κ. Παπανδρέου από την ηγεσία ή τίθεται ως προϋπόθεση, για να ανοίξουν οι όποιες διαδικασίες διαδοχής.

Μέσα στο κλίμα αυτό, ορισμένα εκ των πιθανών ενδιαφερομένων στελεχών για την ηγεσία έχουν επιλέξει να τηρήσουν χαμηλούς τόνους, καθώς διαβλέπουν όχι μόνο σθεναρή αντίσταση από το «παπανδρεϊκό» μπλοκ, αλλά και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές και έτσι, η προοπτική μιας οδυνηρής ήττας αρχίζει να προβληματίζει, αλλά και να αποθαρρύνει φιλοδοξίες στη συγκεκριμένη φάση.

του Γιάννη Μακρυγιάννη, από protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα