Σόιμπλε: «Ίσως ο Έλληνας πρόεδρος να παράκουσε κάτι»

Απάντηση στα επικριτικά σχόλια του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια έδωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Tagesspiegel.

«Δεν ξέρω κανέναν κ. Σόιμπλε που θα έκανε τέτοιο πράγμα. Ίσως ο Έλληνας Πρόεδρος να παράκουσε κάτι» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Ο

κύριος Παπούλιας είχε αναφέρει την φράση «Ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε, που μπορεί να λοιδορήσει την Ελλάδα;», κατά τη διάρκεια γεύματος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε φαίνεται να εγκαταλείπει την ιδέα της τμηματικής καταβολής του νέου δανείου παρότι η διατύπωσή του δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του: «Εάν η Ελλάδα λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και ξεκαθαρίσει άλλα θέματα, τότε θα είναι σε θέση να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας. Μια συμφωνία διαρθρωμένη κατά στάδια ή μια συμφωνία βήμα προς βήμα θα ήταν εποικοδομητική. Θα αποφασίσουμε για το πλήρες πρόγραμμα την Δευτέρα».
Επίσης, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως όλοι οι υπουργοί της ευρωζώνης μάχονται τα τελευταία δύο χρόνια να σταθεροποιήσουν το ευρώ «και ειδικά να σταθεροποιήσουν την Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε πως η ευρωζώνη δεν θέτει νέους όρους για τη βοήθεια, αλλά, όπως επανέλαβε, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να δώσει «επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμόσει αυτούς που έχουν συμφωνηθεί, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εκφράζει σεβασμό και συμπάθειά προς τους Έλληνες για τις θυσίες που έχουν υποστεί: «Συμπονώ τους Έλληνες πολίτες. Η συντριπτική πλειονότητα όσων πλήττονται από τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας- και επιτρέψτε μου να εκφράσω ακόμη μία φορά τη μεγάλη εκτίμηση που τούς έχω- δεν έχει σχέση με τη βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων, την απώλεια της ανταγωνιστικότητας ή την αναποτελεσματική χρήση των προϋπολογισμών κατά το παρελθόν», αναφέρει.

Είναι πάντως ιδιαίτερα επικριτικός με την οικονομική ελίτ της χώρας ισχυριζόμενος ότι «ένα διόλου ασήμαντο τμήμα αυτής, ακόμη και σε τούτη τη δύσκολη φάση καυχάται στα Μέσα Ενημέρωσης ότι δεν πληρώνει φόρους και δεν πολυενδιαφέρεται για το καλό της χώρας και των πολιτών.
«Είναι απολύτως κατανοητό, λοιπόν, ότι αυτή η στάση μόνο ως έντιμη και δίκαιη δεν μπορεί να εκληφθεί», σχολιάζει ο γερμανός υπουργός.

Στο ζήτημα της μείωσης των μισθών, σημειώνει ότι στο μέλλον θα βρεθούν «περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτούς της Ισπανίας».

«Τί πρέπει να πούμε στους ανθρώπους των χωρών της ανατολικής Ευρώπης ή των χωρών της Βαλτικής, όπου ο κατώτατος μισθός είναι ακόμη χαμηλότερος, αλλά θα συμβάλουν στη βοήθεια προς την Ελλάδα;» προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα