Σπεύδουν να κλείσουν το θέμα «επιτροπείας» στην Ελλάδα

Κατηγορηματικός όσον αφορά τα περί επιτροπείας της Ελλάδας εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «παράλογο, μη δημοκρατικό και αναποτελεσματικό».

Ο κ. Σαρκοζί ξεκαθάρισε ότι δεν

τίθεται θέμα κηδεμονίας της Ελλάδας και την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Ερωτηθείς αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, δήλωσε ότι εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δηλητηριάζει» την όλη κατάσταση.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι συνεχίζονται «με ικανοποιητικό τρόπο». Ανέφερε επίσης ότι στη διάρκεια της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Να χαμηλώσει τους τόνους γύρω από τη γερμανική πρόταση περί επιτροπείας της Ελλάδας επιχείρησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα τη Δευτέρα, μετά τη συνάντησή του με τους 27 ηγέτες της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Ούτε η Γερμανία ούτε άλλο κράτος – μέλος ούτε κανείς επιτρέπεται να δίνει στον κόσμο την εντύπωση ότι η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας περιορίζεται, στο πλαίσιο των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη διάσωση του ευρώ» δήλωσε ο κ. Σουλτς.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι η Τρόικα και η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ βρίσκονται στην Αθήνα, ανταλλάσσοντας συνεχώς απόψεις με τις ελληνικές αρχές για την κατάσταση και τόνισε ότι, αν αυτή η διαδικασία, η οποία βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, μεταβληθεί, θα έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τους Έλληνες. Στην Ελλάδα βρίσκεται μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων από το εξωτερικό, κάτι το οποίο είναι σκληρό για την κυριαρχία ενός κράτους» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι είναι φυσιολογικό οι χώρες που παρέχουν βοήθεια να θέλουν να έχουν «λόγο» στη συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

«Είμαι υπέρ της στήριξης της Ελλάδας, αλλά δεν είναι φιλανθρωπία και οι χώρες που βοηθούν δικαιούνται να παρεμβαίνουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα