Στα άκρα η «κόντρα» ΗΠΑ – Ιράν, με συνέπειες στην τιμή του πετρελαίου

Προεξοφλούνται προβλήματα στην τροφοδοσία των αγορών.

Συσπείρωση των ισχυρότερων οικονομιών της υφηλίου σε κοινό μέτωπο κατά του Ιράν επιχειρούν οι ΗΠΑ, προκαλώντας μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές πετρελαίου. Το αργό πετρέλαιο brent σημείωσε νέα άνοδο, πλησιάζοντας στα 113,05 δολάρια την Τετάρτη στο Λονδίνο,

προεξοφλώντας προβλήματα στην τροφοδοσία των αγορών.

Οι εξελίξεις θα κριθούν την επόμενη εβδομάδα, όταν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, θα επισκεφθεί την Κίνα και την Ιαπωνία. Ο κ. Γκάιτνερ θα συναντηθεί με τον Κινέζο αντιπρόεδρο, Γουάνγκ Κισάν, την Τρίτη και με τον πρωθυπουργό, Ουέν Τζιαμπάο, την Τετάρτη. Την Πέμπτη θα επισκεφθεί το Τόκιο για συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιοσιχίκο Νόντα και τον υπουργό Οικονομικών, Ζουν Αζούμι.

Το ταξίδι του Αμερικανού υπουργού αποτελεί την κορύφωση των προσπαθειών των ΗΠΑ να περιορίσουν τα έσοδα της Τεχεράνης από το πετρέλαιο, ώστε να επιτύχουν το πάγωμα του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επιζητείται «ο συντονισμός με τους εταίρους μας στην ευρύτερη περιοχή (Ασία) για οικονομικά μέτρα κατά του Ιράν, μεταξύ των οποίων και οι σχέσεις με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν».

Την Κυριακή, 1 Ιανουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε υπογράψει νέο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο υιοθετούνται κυρώσεις κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συναλλάσσονται με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, κύριο διαχειριστή των εσόδων της ιρανικής βιομηχανίας πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου. Προς το παρόν, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι αντιτίθεται στις κυρώσεις.

Από την πλευρά τους, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν κατ’ αρχήν στην επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, σύμφωνα με το Reuters.

Keywords
Τυχαία Θέματα