Στα γραφεία των πολιτικών αρχηγών το τελικό κείμενο του νέου οικονομικού προγράμματος

Στις 15.00 η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Στα γραφεία των πολιτικών αρχηγών είναι από τις 9:30 το πρωί το τελικό κείμενο με τα μέτρα που απαιτεί η Τρόικα να συνοδεύσουν την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Το κείμενο που μελετούν οι πολιτικοί αρχηγοί με τους στενούς συνεργάτες τους τις τελευταίες ώρες σύμφωνα με πληροφορίες είναι 50σέλιδο, εκ των οποίων οι περίπου 15 σελίδες είναι μεταφρασμένες στα ελληνικά. Εκ των πραγμάτων αυτό δημιουργεί θέμα, με τον προβληματισμό να είναι έντονος στα κόμματα.

Στο πλαίσιο

αυτό, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εντός της ημέρας και κατ΄ ιδίαν συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να διευκρινιστούν ορισμένα θέματα, ειδικά σε σχέση με τη μείωση του κατώτερου μισθού κατά 20% έως 25%, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και τις περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει υπάρξει κατάληξη στα εξής μέτρα:

Περικόπτεται κατά 20 με 25% ο κατώτερος μισθός, με μέση μείωση στο 22%.

Οι συντάξεις θα μειωθούν με βάση τέσσερα σενάρια:

Μείωση 10% στις κύριες και 5% στις επικουρικές συντάξεις.

Μείωση 5% στις κύριες και 10% στις επικουρικές.
Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις.
Μείωση 20% στις κύριες πάνω από 1.200 ευρώ

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα καταργηθούν προνόμια των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ και, ουσιαστικά, και η ίδια η μονιμότητα.

Θα καταργηθούν ή θα περικοπούν σειρά επιδομάτων, μεταξύ άλλων τα πολυτεκνικά και το επίδομα γάμου που αντιστοιχεί στο 10% του μισθού (5% είναι το επίδομα για κάθε παιδί)

Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί εάν υπάρχει νέα παρέμβαση στο αφορολόγητο όριο, με τα σχετικά σενάρια να αναφέρονται σε μείωση στις 3.000 ευρώ ή ακόμη και σε κατάργηση.

Εκ των πραγμάτων, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το μεσημέρι, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ακόμη η ακριβής ώρα…

Εφόσον υπάρξει η τελική έγκριση της συμφωνίας από τους πολιτικούς αρχηγούς, το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή σε ειδική συνεδρίαση την Κυριακή, προκειμένου τη Δευτέρα να εκδοθεί η προκήρυξη ενδιαφέροντος προς τους ομολογιούχους για τη συμμετοχή τους στο PSI.

Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το κείμενο θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη και εν συνεχεία θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος.

Το πιθανότερο είναι ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση θα έχει ένα και μόνο άρθρο, με σκοπό να αποφευχθούν οι διαρροές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Το μίνι Μνημόνιο θα συζητηθεί με διαδικασίες εξπρές στην επιτροπή Οικονομικών και εν συνεχεία θα πάει στην Ολομέλεια, με την κρίσιμη ψηφοφορία να διεξάγεται το βράδυ της Κυριακής.

Εν τω μεταξύ, εντός των επόμενων 24ώρων αναμένεται να συνεδριάσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενημερώσουν οι πολιτικοί αρχηγοί τους βουλευτές

Keywords
Τυχαία Θέματα